Autor Wątek: WPA  (Przeczytany 31377 razy)

Nii

• Arsenał
  • Karabin
  • *
Odp: WPA
« Odpowiedź #135 dnia: Marca 22, 2023, 07:08:01 pm »
@Gallanonim76 dobrze radzi, pisz dulare sprostowanie, nie ma sensu dawać im podstaw do wszczynania postępowania bo akurat ktoś będzie chciał sobie "statystyki" poprawić. Nawet przez epuap bym to wysłał żeby szybciej było, będą chcieli oryginał to im dostarczysz.

ps. długo będą siedzieć na os. Zgody? Bo nie znam osoby w ostatnim czasie która była by zadowolona z wizyty w WPA :/

Marcin_M

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #136 dnia: Marca 22, 2023, 09:12:27 pm »
długo będą siedzieć na os. Zgody? Bo nie znam osoby w ostatnim czasie która była by zadowolona z wizyty w WPA :/

Byłem dwa razy po zmianie lokalizacji - 7 marca (pierwszy dzień przyjęć po przeprowadzce) oraz 14 marca. Podczas pierwszej wizyty na os. Zgody było łatwiej się dostać ponieważ jeszcze nie działał domofon i nie było problemu z wejściem do części korytarzowej.
Odnośnie jakości obsługi - z uwagi na charakter działalności instytucji oraz okoliczność, że 90% klientów zewnętrznych to osoby które są doprowadzane przymusowo, a jedynie garstka spośród wszystkich klientów pojawia się dobrowolnie w celu załatwienia własnej sprawy, raczej nie powinniśmy oczekiwać, że będzie to instytucja nastawiona prokliencko, choć faktem jest, że standardy obsługi trochę nie przystają do czasów obecnych. Z tym, że akurat daleki jestem od obwiniania za taki stan rzeczy pracowników WPA bo oni prawdopodobnie nawet nie dostrzegają tego "problemu" - jest to bardziej kwestia wprowadzenia przez "górę" tzn. kierownictwo jednostki określonych rozwiązań systemowych.

@Gallanonim76
Odnośnie  zaświadczeń - również obiło mi się o uszy, że jest jakiś problem z blankietami. Ostatnio prosiłem o wydanie "nowych" zaświadczeń z uwagi na pomyłkę w moim nazwisku i zamiast "nowych" zaświadczeń finalnie skorygowano nieścisłość poprzez przekreślenie błędnego nazwiska i wpisania prawidłowego nazwiska na uprzednio wydanych zaświadczeniach. Kilka dni temu moja Żona składała wniosek ePUAP-em o wydanie zaświadczeń i sam ciekaw jestem kiedy zostaną wydane.
Pytałeś o środki zaskarżenia - w przypadku tego rodzaju dokumentów mają zastosowanie uregulowania  KPA, a dokładniej przepisy Działu VII KPA. Zaświadczenie powinno być wydane bez zbędnej zwłoki, nie później jednak niż w terminie siedmiu dni. Na pewno nie będę szedł tą ścieżką, ale jeśli ktoś miałby poczucie krzywdy to zawsze istnieje możliwość wniesienia skargi na bezczynność do WSA. Co do rozliczeń z tytułu opłaty skarbowej - ta należność akurat stanowi dochód budżetu Miasta więc stawianie Policji w tej sytuacji zarzutu natury finansowej w mojej ocenie jest chybione.

Nie chce mi się wojować z Policją na tym polu głównie ze względu na to, że te załatwienia urzędowe dotyczą kwestii związanych z moim hobby. Dlatego do tych wszystkich sytuacji wynikajacych z kontaktów z Policją podchodzę z dość dużym dystansem i traktuję je w kategoriach kolorytu lokalnego ;-)

dulare

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #137 dnia: Marca 23, 2023, 10:35:53 am »
Namawialiście, namawialiście i namówiliście. Spotkaliśmy się dziś z kupującym, spisaliśmy aneks, oświadczenie no i podjechałem do WPA. Przyjęcie papierów potwierdzone pieczątką na mojej kopii. Pan policjant stwierdził że to wystarczy, dla nas spokojniejsza głowa. Jakby coś jeszcze się wydarzyło to dam znać :D

Dawid Wójs

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #138 dnia: Marca 23, 2023, 10:49:47 am »
(...)
I hit ostatnich dni - WPA nie ma blankietów promes, może będą mieli w MAJU!!! A każdy buli za nie z góry niemałe pieniądze. Jakby się uprzeć i poszukać to znalazłoby się na takie postępowanie parę paragrafów - od złamania terminów KPA, aż po nielegalne uzyskanie korzyści majątkowych albo nawet i defraudację.
(...)

Dołożę do tego swoją obserwację. Od 2 tygodni czekam na pierwszą książeczkę posiadacza. Wygląda na to, że tego też nie mają...

dulare

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #139 dnia: Marca 23, 2023, 02:15:00 pm »
[...]
Dołożę do tego swoją obserwację. Od 2 tygodni czekam na pierwszą książeczkę posiadacza. Wygląda na to, że tego też nie mają...

Potwierdzam. Dziś był przede mną w kolejce człowiek który rejestrował pierwsze dwie sztuki. Został poinformowany że musi zostawić papiery i zadzwonią do niego jak przyjdą książeczki, bo nie mają. Nie wiedzą kiedy będą, może na początku kwietnia a może nie. Promes także nadal nie mają.

wodan

• Administrator
  • Strzelba
    • Wodana zabawy z bronią
« Odpowiedź #140 dnia: Marca 23, 2023, 06:04:12 pm »
Tak w temacie WPA, zastanawiam się, czy jest sens dzwonić do dzielnicowego by przyspieszyć wywiad środowiskowy. Nie uśmiecha mi się czekać 3 tyg na wywiad i bóg jeden wie ile na permita, bo tą metodą na zakupy będę czekał do grudnia...

wodan

• Administrator
  • Strzelba
    • Wodana zabawy z bronią
« Odpowiedź #141 dnia: Kwietnia 03, 2023, 11:16:31 am »
Sam sobie odpowiem na powyższe pytanie - warto zadzwonić do dzielnicowego. Wiedział już o mnie, więc pogadaliśmy i sprawa załatwiona (rozmowa w zeszły poniedziałek).

Dzisiaj natomiast zadzwoniłem do WPA i się okazało, że jest już decyzja (pozytywna), ale wysłali pocztą ponieważ pani "tak zawsze robi". Szkoda, mogłem podjechać, ale płakać nie będę. Wniosek złożony 14.03, czyli uwinęli się w 3 tygodnie.

cuchu

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #142 dnia: Kwietnia 04, 2023, 07:36:56 am »
To może mała uwaga ode mnie:

ponieważ mi się nie spieszy (nie mam na oku żadnego zakupu aktualnie) ale jak wiadomo lepiej mieć 'w kieszeni' przynajmniej jedną promesę na wypadek pojawienia się świetnej okazji - postanowiłem sprawdzić ścieżkę zamówienia promesy przez ePuap,

Pismo (ogólne) napisane do KWP w Krakowie z datą 03.03. a w piątek (31.03) odebrałem promesę z poczty,
czyli miesiąc na załatwienie sprawy i drogę pocztową (przyszło listem poleconym, co wg mnie samo w sobie trwa pewnie z tydzień),

trzeba tu też wziąć pod uwagę, że jak pisali koledzy - były (a może nadal są) problemy z drukami,

mogę potwierdzić, ze jeśli się komuś nie spieszy i nie ma czasu lub nie chce mu się jechać i zobaczyć miłe twarze pań/panów z Policji  ;) to droga przez ePuap jest jak najbardziej dla nich,
ten urząd czyta te wiadomości i realizuje,

oczywiście ta droga ma sens tylko gdy chodzi o wniosek o promesę lub dosłanie jakiś dokumentów,
wpisu do książeczki tak nie załatwimy  ;)
no i tylko w przypadku gdy nie trzeba czegoś załatwić na dziś

Bartek

• Strzelba
    • Legion
« Odpowiedź #143 dnia: Kwietnia 04, 2023, 08:08:16 am »
Też testowo zamówiłem promesę przez ePuap z tydzień temu - jestem ciekawy po jakim czasie trafi do mnie.
Mój klub: Legion Tarnów -> https://legion.net.pl/

dulare

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #144 dnia: Kwietnia 04, 2023, 12:17:12 pm »
Z drogi załatwiania spraw przez ePUAP w krakowskim WPA korzystam już od paru lat. Bez problemu załatwiałem promesy, wnioski, uprzednie zgody przewozowe.

Uwaga - można w ten sposób także zgłosić sprzedaż i zakup broni, tak żeby dochować terminu. Wysyła się skany dokumentów i rejestracja lub wyrejestrowanie jest wykonywane. Natomiast nie uchroni nas to przed przyjechaniem z oryginałami (lub wysłaniem pocztą). To po prostu sposób na klepnięcie sprawy w terminie.

koyot

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #145 dnia: Kwietnia 12, 2023, 05:13:20 pm »
Też testowo zamówiłem promesę przez ePuap z tydzień temu - jestem ciekawy po jakim czasie trafi do mnie.
Ja pismo ogólne wysłałem ->  2023-03-30
Przed świętami dzwoniła miła pani czy zechcę odebrać osobiście czy wysłać pocztą. Dzisiaj (12 kwietnia) dostałem polecony z promesami.

Może się coś odetkało.

Amrosss

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #146 dnia: Kwietnia 17, 2023, 05:39:29 pm »

I jak Bartek dostałeś jakieś info? Pytam z ciekawości bo ja złożyłem 8 kwietnia i też czekam :D

Bartek

• Strzelba
    • Legion
« Odpowiedź #147 dnia: Kwietnia 17, 2023, 07:06:15 pm »
Dalej czekam - na razie nic nie dostałem.
Mój klub: Legion Tarnów -> https://legion.net.pl/

wodan

• Administrator
  • Strzelba
    • Wodana zabawy z bronią
« Odpowiedź #148 dnia: Kwietnia 18, 2023, 08:38:23 am »
Ja złożyłem przez ePUAP wniosek o promesy 06.04, zadzwoniłem kontrolnie 14.04 i usłyszałem, że wysłane. Mamy 18.04, 2km w linii prostej od Zgody i dalej nic. Sasiny jak widać w formie.

Amrosss

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #149 dnia: Kwietnia 18, 2023, 09:25:35 pm »
Ja złożyłem przez ePUAP wniosek o promesy 06.04, zadzwoniłem kontrolnie 14.04 i usłyszałem, że wysłane. Mamy 18.04, 2km w linii prostej od Zgody i dalej nic. Sasiny jak widać w formie.

Przedzwonię jutro z ciekawości i zobacze co mi powiedzą :D