Autor Wątek: WPA  (Przeczytany 31368 razy)

Marcin_M

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
Odp: WPA
« Odpowiedź #120 dnia: Marca 06, 2023, 03:08:01 pm »
Strzelby powtarzalne o kalibrze wagomiarowym 12 mogą mieć lufę gwintowaną, a w przypadku broni sportowej  przepisy ograniczają strzelby do gładkolufowych.
Nie wiem jak w naszym WPA, ale w niektórych WPA "sportowcy" otrzymują dopuszczenie do broni rodzaju G (ja akurat o ten rodzaj broni nie wnioskowałem, z tego względu, o którym napisałem powyżej, więc ciężko mi się wypowiadać jak to wygląda w Krakowie i czy gdyby ktoś zawnioskował o literkę G to otrzymałby dopuszczenie również w tym zakresie).
« Ostatnia zmiana: Marca 06, 2023, 03:11:27 pm wysłana przez Marcin_M »

tdk

• Licencja
  • **
« Odpowiedź #121 dnia: Marca 06, 2023, 06:03:44 pm »
Krakowskie WPA daje ;) zawnioskowałem i dostałem „G”, decyzja z lutego 2023 ;)

wodan

• Administrator
  • Strzelba
    • Wodana zabawy z bronią
« Odpowiedź #122 dnia: Marca 08, 2023, 10:47:10 am »
Podziękował, też zaznaczę - najwyżej nie dadzą :)

tdk

• Licencja
  • **
« Odpowiedź #123 dnia: Marca 08, 2023, 11:15:13 am »
Wyszedłem z podobnego założenia, jak wypełniałem wniosek ;D

wodan

• Administrator
  • Strzelba
    • Wodana zabawy z bronią
« Odpowiedź #124 dnia: Marca 08, 2023, 11:18:04 am »
To idąc za ciosem, może do kategorii "M" wpiszę granatniki przeciwpancerne na wypadek jakby KGP organizowała jakieś zawody, a nóż, może też przejdzie ;)

franek

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #125 dnia: Marca 10, 2023, 11:01:58 pm »
trochę już drąc łacha ...
mam AKGN wz.60 , mam szkolne granaty nasadkowe ... potrzeba trochę amunicji UNM i miejsce do strzelania ...
i można zrobić konkurencję Granatnik przeciwpancerny :-)  kategoria OPEN ... konkurencja organizatora.
a potem pisać do WPA

Był jeszcze ten "szkolny" RPG-7 czeskiej produkcji który strzelał 7.62x39 ... ale takiego nie mam ...

wodan

• Administrator
  • Strzelba
    • Wodana zabawy z bronią
« Odpowiedź #126 dnia: Marca 14, 2023, 02:54:39 pm »
@franek pomysł mi się podoba, ale chyba nie przypadnie do gustu KGP i MSW :)

A w temacie WPA, odwiedziłem ich dzisiaj na Zgody 10. Wejście znajduje się faktycznie z boku budynku - stojąc frontem do wejścia głównego będziemy mieli drzwiczki po prawej stronie budynku (od os. Uroczego jeśli ktoś woli). Miejsc parkingowych raczej szukajcie w najbliższej okolicy, pod komendą komplet.

Całość operacji zajęło mi 1,5 godziny + 10 min (1,5h oczekiwania i 10 min sama obsługa). Większość oczekiwania w przedsionku, co chwila pojawiał się ktoś i wypytywał czy ktoś do ochrony, czy ktoś po legitymacje i sobie wyławiał z kolejki. Wnioski, rejestracje i pozostałe sprawy związane z bronią generalnie stały w jednej kolejce. Możliwe, że jak się już na dobre na Zgody zainstalują, to będzie szybciej.

Gallanonim76

• Global Moderator
  • Karabin
« Odpowiedź #127 dnia: Marca 17, 2023, 12:29:53 am »
Nie będzie.
Byłem we wtorek i powiem, że dramat. Już lepiej było w Pałacu Dożów na Ujastku - były jakieś ławki, dużo miejsca, jak była kolejka to nie padało Ci na głowę.
Na Zgody to jedna wielka porażka. Tabliczka na drzwiach, a te są uchylone i w sumie to nie widać czy to WPA czy "przybytek rozkoszy".
Drugie drzwi i domofon. Dzwonisz i słyszysz "w jakiej sprawie". No cholera, skoro przyszedłem, znalazłem wejście, zadzwoniłem to chyba nie dla zabawy.
Potem już tylko jest gorzej - żadnej poczekalni, oczekiwanie na łaskawe przyjęcie w korytarzu i to ciasnym. Jedno krzesełko i stolik wciśnięty w narożnik ścian i słupa. Sługa/niewolnik ma pokornie oczekiwać na swojego pana, który w swojej łaskawości kiedyś może wyjdzie zza kolejnych zamkniętych drzwi.
Porażka.
Jak brali moją książeczkę z umową i wnioskiem, to się spytałem czemu się tak zamykają, czy czegoś się obawiają. Poradzono mi skargę do komendanta. I chyba trzeba będzie ją złożyć. Z tego co mi wiadomo, to każda instytucja robiąca przetarg publiczny na remont, ma tak dobrać jego projekt, żeby umożliwić dostępność dla osób niepełnosprawnych a tu "same schody" - i w dostępności, i w obsłudze.
Dramat, dno i metr mułu.
Life is brutal and full of zasadzkas...

franek

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #128 dnia: Marca 17, 2023, 10:51:54 am »
Dlatego nie dają pozwoleń na broń niepełnosprawnym. Problem dostępności rozwiązany ... selekcja ...
Tak jak stary dworzec PKP w Katowicach - przyjechałeś na Śląsk? To zdrowy chłop do roboty 2 piętra schodów aby zejść z peronu.

dulare

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #129 dnia: Marca 21, 2023, 11:44:04 am »
Byłem dziś w WPA. Akurat tak się złożyło że na początku kolejki. Pan policjant w podłym humorze wziął pierwsze trzy osoby do przedsionka, zabrał moje papiery (wyrejestrowanie broni) i poszedł gdzieś dalej.

Po pewnym czasie wraca, i oddając książeczkę mówi:
- na zadanie domowe poczytać UoBiA w kwestii terminów na wyrejestrowanie broni

Ponieważ rozmawiałem z urzędniczką kiedy mieli się przenosić z Ujastek na Zgody, wtedy zostałem poinformowany że nie ma konkretnego terminu, więc powiedziałem:
- nie jest określony termin na wyrejestrowanie

Na to otrzymałem odpowiedź:
- to proszę jeszcze poczytać komentarze

I tu mnie tknęło. Zapytałem czy może chodzi o datę na umowie (bo już jej nie miałem w ręce) bo broń została sprzedana w sobotę (18 marca a mamy 21 marca). Okazało się że przy przygotowywaniu druku została na nim data poprzedniej sprzedaży, którą robiłem 6 lutego.

Zamiast bawić się w gierki i domyślanie, mógł po prostu powiedzieć że data sprzeadży jest z lutego i czemu tak późno przychodzę wyrejestrować. Zamiast tego jakies gierki. Natomiast stwierdził że już niczego nie będzie poprawiał i żebym skontaktował się z kupującym żeby w te pędy przyszedł zarejestrować po czym zostałem wystawiony za drzwi.

Mam zatem w książeczce wpisane że wyrejestrowano na podstawie umowy z dnia 6 lutego. Moja umowa z datą 6 lutego poszła do papierów. Kupujący swoją kopię umowy i książeczkę wysłał pocztą. Kiedy zadzwonił do nich zaraz po moim wyjściu, dowiedział się że nic nie załatwi bo nie wiadomo kto tą moją sprawę procedował.

No i teraz czekamy - kupujący i ja. Jak WPA podejdzie do sprawy i co się będzie działo. Mogłem się właściwie uprzeć i kazać sobie dziś poprawić wpis w książeczce, ale wyszedłem i dopiero zacząłem się zastanawiać. Jak będę miał jakieś aktualizacje to podrzucę :)

Grzehuu

• Arsenał
  • Karabin
  • *
« Odpowiedź #130 dnia: Marca 21, 2023, 07:25:44 pm »
no ładne jaja.

znając termin na zarejestrowanie i/lub wyrejestrowanie 5 dniowy to nie pilnujecie wpisanych dat do umowy?
ja nawet jak wydrukuje i podpiszę to sprawdzam wszystkie dane

na przyszłość będziecie sprawdzać dat.

:P

mam nadzieję że kontrahent nie będzie miał z tego tytułu przechlapane jeżeli chodzi o rejestracje - w ubojce jest napisane co grozi za niedotrzymanie tego terminu ;P
"Znacznie więcej niż dobrym słowem zdziałasz dobrym słowem i spluwą." — Al Capone

Marcin_M

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #131 dnia: Marca 21, 2023, 09:18:52 pm »
Pawle,
Czyżby data 6 lutego pozostała z naszej umowy dotyczącej sprzedaży kbks ? ;-)

Jeśli mogę coś doradzić to na Waszym miejscu aneksowałbym umowę poprzez wprowadzenie zmiany w części dotyczącej daty zawarcia umowy, a następnie aneks przedłożył w WPA wraz z pismem przewodnim opisującym sytuację, która była efektem oczywistej omyłki. Zakładam, że nadpisywałeś na umowie z 6 lutego br., a umowa ta została zarówno przez Ciebie jak również przeze mnie przekazana do WPA więc ją mają w swoich dokumentach
Zrobisz jak uważasz, ale ja bym tego tak nie zostawił bez sprostowania.

dulare

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #132 dnia: Marca 22, 2023, 05:53:07 am »
@Marcin_M tak, data na umowie została po naszej transakcji. Zastanawiam się jeszcze jak do tego podejść, miałem myśl żeby zaraz po zdarzeniu wysłać oświadczenie przez e-puap ale na ten moment czekam na informację od kupującego.

@Grzehuu czytałem umowę ja, czytał kupujący i mimo to żaden z nas nie zwrócił uwagi na datę. Zauważ że na umowie K-S tego typu rzeczy niemal co drugi wyraz trzeba sprawdzić - numery, nazwy, symbole :)

Robienie błędów jest rzeczą normalną. więc i droga sprostowania tych błędów powinna być dostępna. Najbardziej w tej historii wkurza mnie póki co to, że jestem zależny od humoru urzędnika. Że nie kieruje się profesjonalizmem, tylko właśnie tym humorem. Odniosłem sprawę że "moją sprawę już załatwił, ma tu kolejkę i ma mnie gdzieś". A że nie jestem mistrzem ciętej riposty, nad kolejnymi krokami zastanawiałem się dopiero w drodze z WPA do domu.

franek

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #133 dnia: Marca 22, 2023, 11:03:05 am »
Dorzucę kamyczek.
umowa spisywana po upojnej podróży całonocnej ... ani kupujący ani sprzedający nie zauważył, że dane sprzedającego i kupującego były odwrócone. To znaczy ten co ma kupuje a ten co nie ma sprzedaje. Dopiero w WPA ktoś świeżym wzrokiem to przeczytał ...
Na szczęście korektę dało się załatwić pocztą bez wyprawy na kraniec świata,  gdzie woda spływa z krawędzi dysku.

Gallanonim76

• Global Moderator
  • Karabin
« Odpowiedź #134 dnia: Marca 22, 2023, 06:38:43 pm »
Bez czekania na jakąkolwiek reakcję WPA, natychmiast oboje wysyłajcie aneksy do umowy i pismo przewodnie.
Jak będziecie czekać to mogą Wam wrzucić obojgu procedurę cofnięcia pozwolenia i wtedy będziecie się tłumaczyć na WPA.
Wg KPA macie prawo do sprostowania, a to była oczywista pomyłka pisarska.
A tak w ogóle to niech zgadnę - obsługiwał Was taki policjant ok. 30-35lat, w miarę wysoki, krótko równo obcięty, brunet?
Ten to ostatnio pokazuje co znaczy "być urzędnikiem" w najgorszym wydaniu. Ostatnio słyszałem co najmniej parę historii z nim związanych z czasu po przeprowadzce WPA na os. Zgody. Kumplowi już proponowałem, by pisał skargę na gości. Jak by komendant przeczytał parę takich pism to by gościowi choćby po premii poleciał. Przy parunastu, parudziesięciu skargach ominie go awans albo nawet wydalenie ze służby.

I hit ostatnich dni - WPA nie ma blankietów promes, może będą mieli w MAJU!!! A każdy buli za nie z góry niemałe pieniądze. Jakby się uprzeć i poszukać to znalazłoby się na takie postępowanie parę paragrafów - od złamania terminów KPA, aż po nielegalne uzyskanie korzyści majątkowych albo nawet i defraudację.

Jak będę występował o rozszerzenie (już niedługo) i po pozytywnej decyzji nie będą chcieli mi wydać w ustawowym terminie promes (bo nie będą mieli) to na 100% nie omieszkam wysłać skargi na opieszałość urzędu.
Life is brutal and full of zasadzkas...