Autor Wątek: Pierwsze zawody  (Przeczytany 8633 razy)

Margreta

• Karabin
Odp: Pierwsze zawody
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 24, 2022, 11:24:15 am »
To tylko teoria, wymyślam co mogłoby się zdarzyć.  :)
W każdym razie sędzia jest wyrocznią i do niego się zwracamy z problemami.

Bartek

• Strzelba
    • Legion
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 24, 2022, 11:43:00 am »
Tak naprawdę z tym jest różnie. To jest przyczyna, że wielu zawodników robi papiery sędziego i od czasu do czasu sędziuje na zawodach. Dlaczego?
Marcin twierdzi, że najlepsi sędziowie to zawodnik bo wiedzą co i jak od obydwu stron. Zdają sobie sprawę kiedy zawodnik ściemnia, a kiedy nie.
Jako zawodnik jeżeli od czasu do czasu sędziujesz masz wiedzę (przepisy i praktykę) jak to wygląda od drugiej strony i wiesz jak rozmawiać z sędzią.

Ja sam miałem sytuację na zawodach kiedy sędzia po prostu pomylił się. Na spokojnie na stronie mu wyjaśniłem co i jak i było ok. Ponieważ wiem, że jak bym "z mordą" przy wszystkich zaczął... to było by barykadowanie się.
Mój klub: Legion Tarnów -> https://legion.net.pl/

Margreta

• Karabin
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 24, 2022, 12:01:45 pm »
Kiedyś byłam na zawodach popatrzeć. I też sędzia się pomylił na niekorzyść zawodnika. Wtedy inni zawodnicy zwrócili uwagę, sędzia się upewnił czy na pewno było jak miało być i uznał. Więc czasem trzeba na stronie, czasem można przy ludziach, ważne że z szacunkiem i zrozumieniem się obie strony traktują.

marcinluty

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 24, 2022, 05:35:36 pm »
Bartek,
Na pistolecie sportowym czy centralnego zapłonu (zwłaszcza w Myślenicach) to raczej ciężko.
Ale np. na Pasterniku na karabinie dowolnym raz mi się zdarzyło, że zawodnik obok skończył i wstając z pozycji leżącej niechcący potrącił mnie nogą. Akurat byłem w celu i nie wyszło :)
Nie zgłaszałem tego bo i tak ten strzał nie miał znaczenia ale jakbym miał strzelić np 180 zamiast 190 to na pewno bym to zgłosił.

Bartek

• Strzelba
    • Legion
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 24, 2022, 05:51:34 pm »
Naprawdę pechowa sytuacja. Ja nawet strzelając na Pasterniku semi-auto ostrzegam, że będą lecieć łuski lub czekam jak ktoś skończy by nie przeszkadzać.

Cybul

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 25, 2022, 12:43:46 pm »
Na pierwsze zawody proponowałbym zawsze przyjechać z kimś i o ile taka osoba nie jest wyrocznią (nie róbcie sobie autorytetu z osób już strzelających bo może się zdarzyć że taka osoba ma błędne pojęcie lub robi rażące błędy, które Ty będziesz później powielał/ła) to zawsze będzie raźniej i nie będziemy się czuli jak piąte koło u wozu stojąc jak kołki bo ktoś powiedział żeby "Tu" czekać.

Jeżeli nie strzelaliśmy nigdy jakiejś konkurencji lub nie znamy obsługi danej jednostki broni to nie bójmy się o tym wspomnieć (jak to już zostało wspomniane w tym wątku). Podczas mojej bardzo krótkiej historii w strzelectwie spotkałem się z wieloma problemami odnośnie właśnie zasad konkurencji lub też obsługi broni. Osoby zaraz po patencie w Arsenale ucząc się zaliczenia strzelby na BOK-u w ogóle nie mają pojęcia o pompce itd. (nie pisze że wszyscy) Przychodzą zaliczyć Strzelbę standard i nie umieją odbezpieczyć broni pomijając fakt że raz widziałem jak ktoś chciał "złamać" lufę do załadowania. W takich wypadkach jeżeli nie chcemy przeszkadzać sędziemu to możemy wcześniej z kimś się umówić żeby chociaż taką obsługę nam pokazał nie wspominając o technikach ładowania i zabezpieczania. Pamiętajmy też że strzelbę "przenosimy" ze\na stojaka zawsze z lufą skierowaną w górę (raz widziałem że ktoś wyciągnął klubową strzelbę z pokrowca za plecami wszystkich i pod pachą szedł do stojaka jeżdżąc po wszystkich - na szczęście szybko został naprostowany przez osoby tam przebywające)   

Z pistoletem na moich pierwszych zawodach w Bochni (strzelałem pierwszy raz czarnego konia i zebrę) strzelając z pistoletu klubowego od razu dostałem ochrzan że nie mam flagi bezpieczeństwa, więc jeżeli chodzi o pistolety lepiej się w nią zabezpieczyć i nie musi to być flaga z górnej półki za miliony złotych ;), do 22LR wystarczy czerwona żyłka od kosiarki ;) lub jak ktoś mi kiedyś polecił plomba do zabezpieczania plandek. 

Gallanonim76

• Global Moderator
  • Karabin
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 25, 2022, 08:42:52 pm »
@Cybul - do każdego rodzaju broni gruba żyłka do kosiarki się nadaje, im grubsza i bardziej oczojeb..a tym lepiej. Tylko do BOKa nie trzeba flagi - złamanie go bez szelsa (naboju) w komorze jest już wystarczające.
Life is brutal and full of zasadzkas...

Cybul

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 25, 2022, 09:20:23 pm »
@Cybul - do każdego rodzaju broni gruba żyłka do kosiarki się nadaje, im grubsza i bardziej oczojeb..a tym lepiej. Tylko do BOKa nie trzeba flagi - złamanie go bez szelsa (naboju) w komorze jest już wystarczające.

z bokiem akurat to inna sprawa i znana mi najlepiej :D

Margreta

• Karabin
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 25, 2022, 10:13:07 pm »
@Cybul otóż właśnie trafiłeś w sedno. Doświadczeni wiedzą gdzie kiedy stać, a jak przyjdzie nowicjusz to wytrwale stoi "tu" gdzie go postawiono, podczas gdy starzy wyjadacze niepostrzeżenie przenieśli się "tam", bo wiedzą kiedy i co. A z moich  obserwacji wynika że sędzia jest zalatany i nie będzie miał czasu, żeby każdemu tłumaczyć kiedy ma się znaleźć "tam". Czyli dużym ułatwieniem i oszczędzeniem sobie stresu jest pomysł, żeby na pierwsze zawody jechać z kimś znajomym.

Ja zdając patent dostałam zupełnie inną strzelbę niż ta na której przygotowywałam się do egzaminu. Na szczęście egzaminator podpowiedział odnośnie obsługi. Ale był dodatkowy stres, bo uczyć się obsługi tej strzelby w trakcie egzaminu... jakieś dwa spusty, matko co za cudo...

Czyli flaga bezpieczeństwa też musi być na wyposażeniu zawodnika? Nie ma jej w komplecie z pistoletem klubowym? Na treningach nieraz widzę że jest w pokrowcu z Margolinem, ale może nie zawsze.

Bartek

• Strzelba
    • Legion
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 25, 2022, 10:32:03 pm »
Czyli flaga bezpieczeństwa też musi być na wyposażeniu zawodnika? Nie ma jej w komplecie z pistoletem klubowym? Na treningach nieraz widzę że jest w pokrowcu z Margolinem, ale może nie zawsze.

Z tym może być różnie - jak ktoś kto używał przed tobą zgubi to jej nie ma. Polecam jak inni żyłkę do kosiarki, kosztuje 10-30 zł i masz ją na lata ;) Kupisz w każdej Castoramie, Obi, sklepie ogrodniczym i pewnie w połowie supermarketów

Margreta

• Karabin
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwca 25, 2022, 10:39:34 pm »
Jutro jadę w stosowne miejsce gdzie kosiarka jest, to sobie odetnę, nie ma problemu :)

Interesuje mnie szkolenie z typów broni i z przepisów na zawodach, co można a co nie. Na spotkaniu była o tym mowa, że takie szkolenie będzie. Mamy czekać cierpliwie czy jakoś gdzieś wspomnieć?

Bartek

• Strzelba
    • Legion
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwca 25, 2022, 10:41:08 pm »
W jakich konkurencjach startujesz i kiedy? Można coś pomóc i poprowadzić.

Margreta

• Karabin
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwca 25, 2022, 10:42:46 pm »
Na razie tak ogólnie chciałam się dowiedzieć, czy to szkolenie to już mniej więcej blisko, czy nie. W sprawie zawodów to dopytam znajomych.

Bartek

• Strzelba
    • Legion
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwca 25, 2022, 10:44:23 pm »
Przyznam, że usiłuję sobie przypomnieć kiedy byłą rozmowa o tym szkoleniu... i chyba jedynie ja pytałem o strzelbę i uczenie jej obsługi. Ale nie wiem czy było coś o jakimś szkoleniu z tego.

Było o przepisach itp ale bardziej w kontekście sędziowania.

Możesz przypomnieć o co chodzi?

Margreta

• Karabin
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwca 26, 2022, 09:23:59 am »
Po konsultacji: to jednak chodziło o szkolenie z innych przepisów. Nie było tematu:)