Autor Wątek: Pomocnicy i sędziowie na zawodach Arsenału  (Przeczytany 2532 razy)

Bartek

• Strzelba
    • Legion
Pomocnicy i sędziowie na zawodach Arsenału
« dnia: Czerwca 21, 2022, 05:41:46 pm »
Jeżeli masz uprawnienia sędziego PZSS, IPSC lub po prostu chcesz pomóc to zapraszamy. Najprościej wyślij emaila na klub@kksarsenal.pl lub zadzwoń do Marcina (+48 536 288 095). Co masz w zamian oprócz wdzięczność?
1. Klub zapłaci ci za to. Kwota zależy od tego gdzie są organizowane zawody (Pasternik, Bochnia, itd)
2. Dostaniesz darmowy osobostart na zawodach, na których pomagasz (sugerowane w innej konkurencji niż sędziujesz/obsługujesz)
3. Możliwość zebrania super doświadczenia - bardzo ciekawe doświadczenie dzięki możliwości obserwowania innych zawodników, ich podejścia do danej konkurencji oraz jaki sprzęt jest wykorzystywany
4. Zobaczenie jak to wygląda od środka - zawodnik przychodzi na zawody i po konkurencji znika. Ty zostaniesz na cały dzień (no krócej bo w zależności od miejsca zawody trwają od 10 do 14, od 9 do 14, itd)

Ale ja nie mam uprawnień sędziego, nie znam się na tym? Jak każdy na początku. Pomoc jest potrzebna na każdym etapie zawodów. Możesz pomagać ustawiać cele, zmieniać tarcz, pomagać liczyć, wprowadzać dane do systemu, przynosić metryczki.

OK, chcę zrobić uprawnienia. Super, Marcin chętnie pomoże, podpowie gdzie jechać, kiedy, nawet jak będzie jechał na zawody to zabierze do auta i zawiezie.
OK, ale ja nie wiem czy mi się to spodoba i czy będę mógł tak co zawody. Nie ma problemu, zgłoś się, wpadnij na zawody, jak stwierdzisz, że to nie dla ciebie to po prostu powiesz o tym i nikt się nie obrazi o to. Chodzi o to byś zdobył nowe doświadczenie i mógł powiedzieć: tak pomagałem, wiem jak to wygląda, szacun dla was :)

Ale chciałbym się dowiedzieć o xxxxxxxx. Zadawaj pytanie w tym temacie lub na PW :-)
Mój klub: Legion Tarnów -> https://legion.net.pl/

Astronic

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
Odp: Pomocnicy i sędziowie na zawodach Arsenału
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 21, 2022, 06:27:11 pm »
Cześć, często mam tak że robię 3-4 starty na zawodach a potem i tak czekam do końca na zakończenie zawodów. Czy w takim przypadku mógłbym pomoc w organizacji (oczywiście byłbym od samego początku do końca, ale chciałbym jednak te starty wykonać)? Widzę że wiąże to się z pewnymi benefitami :) Nie marnował bym czasu na czekanie za koniec :) widziałbym to tak że zawody są powiedzmy od 9, więc byłbym odpowiednio wcześniej żeby pomóc np rozstawić cele, zrobiłbym swoje a do samego końca już mógłbym pomagać
« Ostatnia zmiana: Czerwca 21, 2022, 06:28:42 pm wysłana przez Astronic »

Bartek

• Strzelba
    • Legion
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 21, 2022, 06:32:07 pm »
Zazwyczaj jest tyle pracy, że jest to ciężkie do zrobienia. Sam raz tak próbowałem i tak na szybko strzelać konkurencje jest to po prostu mało wygodne.

Jednak jak chcesz - zgłoś się, wg mnie każda pomoc się przyda :) Nawet na Bochni i Pasterniku blachy rozkładać jak zawodnik zejdzie z toru.

Gallanonim76

• Global Moderator
  • Karabin
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 21, 2022, 07:59:40 pm »
@Bartek
To przejdźmy do szczegółów - na przykładzie najbliższych zawodów w Bochni - pomocnik bez jakichkolwiek uprawnień sędziowskich.
Jeśli chciałbym pomóc w pełnym wymiarze to o której muszę się pojawić na strzelnicy (od godz.10 są zawody), o której skończę (o godz.15 kończą się zawody). Przerwa na kibelek lub papierosa oczywiście nie zabroniona?  ;D  Czy w razie upału klub zapewni chociaż butelkę wody (wysokie temperatury ostatnio do nas zawitały).
Chodzi mi o takie praktyczne info.
Podejrzewam, że dużo ludzi nie wie "z czym się to je" i mają opory przed taką formą pomocy.
Life is brutal and full of zasadzkas...

Bartek

• Strzelba
    • Legion
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 21, 2022, 08:30:39 pm »
Jeśli chciałbym pomóc w pełnym wymiarze to o której muszę się pojawić na strzelnicy (od godz.10 są zawody), o której skończę (o godz.15 kończą się zawody). Przerwa na kibelek lub papierosa oczywiście nie zabroniona?  ;D 
Zależy na jaki tor trafisz. Jak masz tylko tarcze do rozwieszania to wiadomo, że 30 minut wystarczy. Jak tor do ustawienia to warto być z godzinkę przed. Ogólnie info idzie od Marcina lub Maćka kiedy się pojawić. Zawody raczej kończą się bliżej 14, po tym warto pomóc przy demontażu. Jak jest luźniej na koniec to czasem trafia się tak, że ostatnią godzinę czekasz na tą jedną lub dwie osoby. Wyjątkiem oczywiście są zawody na koniec sezony gdy ludzie sobie przypominaną, że nie mają startów do licencji. Wtedy to do ostatniej minuty są ludzie i człowiek nie ma czasu by usiąść na spokojnie. Szczerze to po takich zawodach z czasów dawnego Pasternika to ja już pod koniec mogłem tarczą trzymać w rękach zamiast przybijać do kartonu - tak byłem wymęczony.

Czy w razie upału klub zapewni chociaż butelkę wody (wysokie temperatury ostatnio do nas zawitały).
Tutaj raz jest, raz nie ma. Przyznam szczerze, że na niektórych zawodach po prostu Maciek chodził i rozdawał picie, a na innych nie było. Ja zawsze staram się jakąś wodę i kanapkę mieć ze sobą bo może być tak, że przez 3-4 godziny nie zejdę ze stanowiska.

Jak są luźniejsze zawody, czyli po 3 godzinach ludzie pojawiają się co parę-paręnaście minut to można "przetestować" tor czy na pewno jest taki trudny jak niektórzy mówią ;) Ale to opcja dla ludzi z własnym sprzętem raczej.

Co warto mieć ze sobą? Na pewno rękawiczki, jak jest mokro to od razu radzę zabrać buty na przebranie bo chodząc po błocie je niemiłosiernie uwalicie. Ja ze sobą mam zawsze jakąś mini apteczkę - przydają się najbardziej plastry bo człowiek się zatnie.
Oczywiście obowiązkowo osłona wzroku i uszów. Wygodne słuchawki są mega pomocne.

Jak robisz typowe konkurencje ISFF to warto wydrukować sobie przepisy. Jak będą dostępne regulaminy konkurencji klubowych to warto je też wydrukować.

Jak masz kamizelkę z kieszeniami - warto zabrać. W kieszeniach upchasz jakiś długopis, albo lepiej kilka, bo zawsze coś zginie. Zaklejki - na zapas do kieszeni, tak samo zszywki. Ja dodatkowo zabieram swój tacker, z klubu zawsze są dawane na stanowiska, ale jak się zepsuje to warto mieć coś w zapasie i w razie potrzeby nie latać po strzelnicy.
Do tego telefon lub kalkulator bo po 2-3 godzinach człowiek ma już ochotę sprawdzać ile jest 2+2.

Warto też rozglądać się bo często na zawodach pojawia się osoba zaraz po egzaminie i po prostu jest świeża. Na spokojnie tłumaczyć i dbać o bezpieczeństwo. Kolega jest przy tarczach, to niech zawodnicy trzymają ręce z daleka od broni. Na serio jak jesteś te 25-50 m od stolika i widzisz jak ktoś zaczyna wkładać ręce do torby to tak nie za fajnie się robi. Nagle rozumiesz dlaczego kiedyś dostałeś opieprz za to, że "chciałeś sprawdzić tylko magazynek" lub "pokazać koledze lunetę" ;-)

Gallanonim76

• Global Moderator
  • Karabin
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 26, 2022, 10:28:34 pm »
"Okiem pomagiera".
Relacja z zawodów w Bochni 26.06.2022 w roli pomocnika na osi i przygotowania torów.

Zbiórka na strzelnicy przewidziana była na godz.8. Sam się zdziwiłem, że tak wcześnie.
W pierwszej kolejności musieliśmy wyciągnąć wszystkie podstawy i stojaki z wiaty/garażu, poskręcać je, zanieść na osie, umieścić płytki na nich. Sędziowie mieli już zarys koncepcji torów i wiedzieli mniej więcej jak mają wyglądać. Najdłużej zeszło z doszlifowaniem ustawienia wszystkich celów - na osi strzelbowej trwało to ponad 30min. Tory były poustawiane ok. 9.30.
Z racji tego, że był to mój pierwszy raz  ;D porozmawiałem z sędzią toru na temat moich "obowiązków" - trafiłem na strzelbę.
I tak: zbieranie od zawodników metryczek, wpisywanie czasów i zdobytych punktów, dbanie by nikt za wcześnie nie wyciągnął strzelby z pokrowca, dbanie by wszyscy w wiacie i dookoła niej mieli okulary na nosie, od czasu do czasu usunięcie pustych szelsów z toru.
Pogoda dała popalić niesamowicie - słońce, wysoka temperatura, prawie żadnego wiatru.
Po każdym zawodniku spisywałem czas, wychodziłem na oś by ustawić cele (płytki), powrót do wiaty, wpisanie punktów.
Zawodnicy pojawiali się non stop - 3 konkurencje strzelbowe na jednym torze, ponad 40 startów. Znalazłem przez 4h tylko dwa razy czas na papierosa - będę zdrowszy.
Cztery godziny minęły jak z bicza trzasnął. Cały czas było coś do roboty.
Na sam koniec, ponieważ tym razem wyjątkowo nie było na zawodach biura obliczeń, trzeba było policzyć wyniki, posegregować na konkurencje i na koniec wg wielkości faktoru. Udało się w miarę to sprawnie zrobić - szczególnie, że prezes Maciek stał obok, poganiał i wklepywał na kalkulator wyniki.
Na gratisowy start w jednej konkurencji, przy dużej liczbie startujących w zawodach, raczej nie liczcie - nie ma na to czasu. Dzisiaj ostatni sędziowie z osi karabinowej dynamicznej zeszli o godz.14:45. Mnie się jakoś udało bo strzelby skończyły tuż przed godz.14.

Co mi to dało? Powiem Wam, że gdy tak stoi się cały dzień za linią strzału i obserwuje startujących zawodników, po pewnym czasie da się zauważyć jakie błędy popełniają. Kto jak pobiegł, w jakiej kolejności ostrzelał cele, jak ładował i kiedy - to są cenne obserwacje. I na prawdę dużo dają. Szczególnie zwracam Waszą uwagę by po briefing'u, gdy sędzia daje 2min na oglądnięcie toru, zrobić to bardzo dokładnie.

A co do funkcji pomocnika na osi: przy tych temperaturach im więcej wody tym lepiej, jakiś ręcznik też się przyda, długopis, rękawice robocze najlepiej z podbitką skórzaną (jeśli są cele metalowe - wziąłem własne, nie chciałem używać tych co były w magazynie), jakaś podkładka z klipsem na metryczki, oczywiście okulary i słuchawki (ja przy tej temperaturze zdecydowałem się na "pchełki" dokanałowe i one się sprawdziły), nakrycie głowy.

Przyszłość? Na pewno nie w każde zawody będę pomagał - czasami trzeba też coś strzelić. Myślę, że tak co drugie- trzecie zawody pewnie zdecyduję się pomagać.

Bartek

• Strzelba
    • Legion
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 07, 2022, 10:28:27 am »
Kolejne zawody się zbliżają - jest ktoś chętny do pomocy?

Adamek

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 08, 2022, 05:35:01 pm »
Jak będzie potrzeba, to mogę się zjawić w Bochni do pomocy.
Zobaczymy tylko ile będzie osobostartów, bo zaczęły się wakacje i może być ciężko z frekwencją  :(

Gallanonim76

• Global Moderator
  • Karabin
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 08, 2022, 07:10:24 pm »
Skoro chcesz pomóc to trzeba napisać SMSa lub najlepiej zadzwonić do Maćka Gajewskiego. Inaczej on nie będzie o tym wiedział - nie czyta tego forum.

Adamek

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 13, 2022, 01:09:20 pm »
Tak, wiem. Już jesteśmy wstępnie  umówieni, ale czekam jeszcze na potwierdzenie bo zobaczymy ile ostatecznie będzie zgloszonych  osobostartow

Gallanonim76

• Global Moderator
  • Karabin
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 13, 2022, 01:42:07 pm »
Z tego co patrzyłem przed chwilą to prawie 120 osobostartów jest już zarezerwowanych. Także turniej się odbędzie. Kwiestią nieznaną jest ilość torów.

Bartek

• Strzelba
    • Legion
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 27, 2022, 11:29:38 am »
Jak ktoś jest chętny do pomocy to proszę o zgłoszenie do Marcina. Nawet na jutro.

Darlon

• Arsenał
  • Karabin
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Września 26, 2022, 11:01:37 am »
Pytanie - czy w organizacji nadchodzących kursów sędziowskich biorą udział ludzie od nas? To znaczy Marcin czy Maciek? Chodzi mi bardziej o terminy bo chciałem się zapisać, ale termin 8-9 października wybitnie mi nie pasuje i ciekawi mnie ile trzeba będzie czekać na kolejny termin

Bartek

• Strzelba
    • Legion
« Odpowiedź #13 dnia: Września 26, 2022, 11:03:46 am »
Niestety Marcin i Maciek nie organizują tego. Jednak pytaj Marcina - może coś podpowie co gdzie i jak.

Gallanonim76

• Global Moderator
  • Karabin
« Odpowiedź #14 dnia: Września 26, 2022, 11:18:54 am »
8 października to chyba jest tylko kurs i egzamin kompetencyjny IPSC a nie sędziowski.
Na stronie PZSSu jest termin 15-16 października "Kurs sędziego strzelectwa sportowego i dynamicznego", organizowany przez Halinkę w Jawiszowicach (niedaleko Oświęcimia).

EDYTA: teraz sprawdziłem na stronie MZSSu i rzeczywiście jest kurs sędziowski 8-9.10.2022 w Krakowie.
« Ostatnia zmiana: Września 26, 2022, 11:20:40 am wysłana przez Gallanonim76 »