Autor Wątek: WPA  (Przeczytany 31373 razy)

Nii

• Arsenał
  • Karabin
  • *
Odp: WPA
« Odpowiedź #105 dnia: Stycznia 27, 2023, 04:31:19 pm »
Tak. składaj też wniosek o dopuszczenie. W ogólnym wniosku dopisujesz jako kolejny podpunkt:

Wnoszę o wydanie mi:
1.  pozwolenia na posiadanie broni palnej sportowej, wymienionej w art. 10 ust. 4 pkt 4, litery a) – d) UoBiA w łącznej  ilości 10 egzemplarzy do celów sportowych.
2.  pozwolenia na posiadanie broni palnej sportowej, wymienionej w art. 10 ust. 4 pkt 4, litery a) – d) UoBiA w łącznej  ilości 20 egzemplarzy do celów kolekcjonerskich.
3.  dopuszczenia do posiadania broni palnej rodzajów: A, H, I, J, L wg aktualnie obowiązującej klasyfikacji literowej określonej we wzorze legitymacji osoby dopuszczonej do posiadania broni (Rozporządzenie MSWiA z dnia 30 marca 2016 r. poz.532).

Jeżeli składasz osobiście to dopytaj przy okienku czy możesz coś dodać do rodzajów. Jak wysyłasz / lub na dziennik podawczy na Mogilskiej to przedzwoń do nich i zweryfikuj.

ps. nie ograniczaj się tylko do sportu, zarejestruj sie w Braterstwie (składka 10 zł rocznie) i składaj też na kolekcje.

Bartek

• Strzelba
    • Legion
« Odpowiedź #106 dnia: Stycznia 27, 2023, 05:05:54 pm »
Dokładnie, rejestracja w Braterstwie i masz dodatkowo kolekcję-sportową. 
Mój klub: Legion Tarnów -> https://legion.net.pl/

Marcin_M

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #107 dnia: Stycznia 27, 2023, 07:06:07 pm »

Z tego co wiem, to w KRK na Ujastku WPA jest do końca tego tygodnia, później tylko dokumenty składane pocztą na Mogilską bo się przenoszą z powrotem - z tego co zrozumiałem będą istnieli w zawieszeniu przez jakiś czas bo wychodzą z Ujastka, ale jeszcze nie wejdą na Mogilską więc osobiście się nic nie załatwi do końca remontu.

Tak w ramach drobnego sprostowania - WPA w lokalizacji przy ul. Ujastek kończy działalność od środy 15 lutego 2023 r. i przeprowadzają się do wyremontowanego budynku przy os. Zgody 10. Zanim się nie urządzą w nowej lokalizacji załatwianie spraw związanych z bronią będzie się odbywać korespondencyjnie (adresem korespondencyjnym jest siedziba "główna" KWP w Krakowie, tj. ul. Mogilska 109.

Yakubu

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #108 dnia: Stycznia 30, 2023, 10:56:35 am »
Dzięki wszystkim za porady :)
Zostanę jednak na razie przy samym sporcie, nie uważam to, za ograniczanie się ponieważ te 10 promes i tak prędko nie "zużyję".
A mam zamiar jeździć na  zawody więc w razie W nie powinienem mieć problemu z rozszerzeniem.

Mam nadzieję, że wyrobię się z wszystkimi dokumentami do 15, żeby jeszcze złożyć osobiście, przynajmniej ktoś rzuci na to okiem i coś poradzi, zanim podbije pieczątkę.

Dzięki jeszcze raz!

dulare

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #109 dnia: Stycznia 31, 2023, 11:29:57 am »
[...] A mam zamiar jeździć na  zawody więc w razie W nie powinienem mieć problemu z rozszerzeniem. [...]

Dodatkowe pozwolenie kolekcjonerskie to zabezpieczenie. Wyobraź sobie że z jakiegoś powodu nie możesz uczestniczyć w zawodach. Tracisz licencję i mogą Ci cofnąć pozwolenie sportowe. Będziesz wtedy martwił się czy zdążysz z kolekcją?

Promes sobie weźmiesz tyle ile chcesz. Możesz mieć sumarycznie pozwoleń na 10+10, wziąć dwie promesy a reszta "miejsc na broń" niech czeka. Nie płacisz za dodatkowe miejsca, płacisz tylko za fizyczne promesy które bierzesz z WPA. Dodatkowo, jak wiesz że będziesz np. na jednych zakupach u danego sprzedawcy kupował 5 sztuk broni, to możesz poprosić o wydanie promesy na 5 sztuk i zapłacisz jak za taką na pojedynczą sztukę.

Dawid Wójs

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #110 dnia: Marca 05, 2023, 05:04:29 pm »
Rejestrując korespondencyjnie zakupioną broń dołączacie jakiś wniosek? Ustawa mówi, że rejestracji dokonuje się na podstawie dowodu nabycia broni i to właściwie tyle. Na stronie naszego WPA w sekcji "dokumenty do pobrania" nie ma wzoru wniosku o rejestrację broni.

Pisać taki wniosek po swojemu i wysyłać, czy wysyłać tylko fakturę?

Nii

• Arsenał
  • Karabin
  • *
« Odpowiedź #111 dnia: Marca 05, 2023, 05:16:19 pm »
Na fakturze powinien być wpisany nr promesy/pozwolenia na podstawie którego dokonałeś zakupu i WPA powinno sobie zweryfikować na jaki cel zakupiłeś. Możesz im wsadzić karteczkę "proszę o rejestracje na sport" ;)

Margreta

• Karabin
« Odpowiedź #112 dnia: Marca 05, 2023, 05:21:06 pm »
A ja dołączam takie pisemko:

moje dane

KWP w Krakowie itd.

WNIOSEK O REJESTRACJĘ BRONI PALNEJ
SPORTOWEJ DO CELÓW SPORTOWYCH

Proszę o zarejestrowanie broni palnej sportowej do celów sportowych.

Karabinek ......., kal. ,22LR, nr seryjny ...........,  rok produkcji .....

W załączeniu przesyłam fakturę zakupu nr ............. oraz legitymację posiadacza broni.

Uprzejmie proszę o odesłanie legitymacji na mój adres stałego pobytu:

ul. ................. Kraków.

Z poważaniem

Dawid Wójs

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #113 dnia: Marca 05, 2023, 05:47:54 pm »
Na fakturze powinien być wpisany nr promesy/pozwolenia na podstawie którego dokonałeś zakupu (...)
Tak jest, wymienione przez Ciebie dane znajdują się na fakturze. Dzięki za podpowiedź!

koyot

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #114 dnia: Marca 05, 2023, 06:02:54 pm »
A ja dołączam takie pisemko:

A czy nie jest lepiej/szybciej osobiście pojechać ?

Nii

• Arsenał
  • Karabin
  • *
« Odpowiedź #115 dnia: Marca 05, 2023, 06:06:10 pm »
Obecnie WPA (przez remont/przeprowadzkę) przyjmuje wnioski tylko korespondencyjnie

Margreta

• Karabin
« Odpowiedź #116 dnia: Marca 05, 2023, 06:17:17 pm »
@koyot Kwestia wyboru. Mnie akurat jest łatwiej wysłać pocztą. Ale znam też osoby które wolą jechać osobiście. A jeśli wysyłam już tą pocztą, to wolę dołożyć dodatkowe pisemko które czarno na białym wyłuszczy istotę mojej prośby, niż żeby tracić czas na ewentualną korespondencję z WPA.
« Ostatnia zmiana: Marca 05, 2023, 06:52:21 pm wysłana przez Margreta »

Bartek

• Strzelba
    • Legion
« Odpowiedź #117 dnia: Marca 06, 2023, 09:22:05 am »
Nowe informacje o WPA Kraków:
https://malopolska.policja.gov.pl/krk/kontakt/pozwolenia-na-bro/310,Pozwolenia-na-bron-i-licencje.html

Informujemy, że od dnia 7 marca 2023 r. wznawiamy przyjęcia stron w siedzibie Wydziału Postępowań Administracyjnych Komendy Wojewódzkiej Policji w Krakowie - os. Zgody 10 (wejście z boku budynku) w dniach (poza ustawowo wolnymi od pracy):

wtorki w godzinach: 9°° - 17°°
czwartki w godzinach: 9°° - 14°°

Jednocześnie informujemy, że od dnia 27 marca 2023 r. przyjęcia stron w siedzibie Wydziału Postępowań Administracyjnych Komendy Wojewódzkiej Policji w Krakowie - os. Zgody 10 (wejście z boku budynku) będą się odbywać w dniach (poza ustawowo wolnymi od pracy):

poniedziałki w godzinach: 10°° - 14°°
wtorki w godzinach: 9°° - 17°°
środy w godzinach: 10°° - 14°°
czwartki w godzinach: 9°° - 14°°

Dane do korespondencji:

Wydział Postępowań Administracyjnych KWP w Krakowie

ul. Mogilska 109, 31-571 Kraków

tel.: 47 83-53-260

faks: 47 83-53-271

email: wpa@malopolska.policja.gov.pl
Mój klub: Legion Tarnów -> https://legion.net.pl/

Grzehuu

• Arsenał
  • Karabin
  • *
« Odpowiedź #118 dnia: Marca 06, 2023, 02:14:12 pm »
proszę proszę - poprawia sie na lepsze

nie uwierzę dopóki nie zobaczę
"Znacznie więcej niż dobrym słowem zdziałasz dobrym słowem i spluwą." — Al Capone

wodan

• Administrator
  • Strzelba
    • Wodana zabawy z bronią
« Odpowiedź #119 dnia: Marca 06, 2023, 02:49:45 pm »
Sport + kolekcja

- Dopuszczenie do posiadania broni palnej rodzajów A, H, I, J, L.

Jako, że właśnie smażę dokumenty we własnej sprawie mam drobne pytanie: czy na dopuszczeniu nie powinno się zaznaczyć także "G" -"strzelby powtarzalne o kalibrze wagomiarowym 12"? "H" to tylko gładkolufowe. Przy okazji nasuwa mi się pytanie, gdzie tu będą się zawierać strzelby samopowtarzalne?