Autor Wątek: WPA  (Przeczytany 31363 razy)

Łukasz K.

• Patent
  • *
Odp: WPA
« Odpowiedź #90 dnia: Stycznia 19, 2023, 09:36:09 pm »
Witam,
Jest wśród klubowiczów ktoś z województwa Świętokrzyskiego, przeszedł już procedurę w Kielcach i chciałby podzielić się swoją wiedzą z mniej doświadczonym kolegą.

koyot

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #91 dnia: Stycznia 22, 2023, 01:18:35 pm »
Niestety felernie usiadłem na dowodzie i się złamał, wypadałoby wymienić na nowy. W internecie spotyka się różne opinie.

Swoją drogą to w aplikacji mObywatel masz dowód osobisty. Ciekawe czy respektują.

Amrosss

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #92 dnia: Stycznia 22, 2023, 02:17:06 pm »
Cześć,
Za niedługo będę składał papiery do WPA w Krakowie. Czy możecie mi napisać jakie dokumenty, orzeczenia, potwierdzenia i wnioski potrzebuje? Jest tam tego tyle że się nie mogę połapać. Chcę złożyć na sport i kolekcję plus odrazu po rozpatrzeniu wniosku kupić broń.
Z góry dzięki za pomoc

Nii

• Arsenał
  • Karabin
  • *
« Odpowiedź #93 dnia: Stycznia 22, 2023, 02:36:42 pm »
Sport + kolekcja

- Wniosek o pozwolenie na posiadanie broni palnej sportowej,
- Wniosek o pozwolenie na posiadanie broni palnej sportowej do celów kolekcjonerskich,
- Dopuszczenie do posiadania broni palnej rodzajów A, H, I, J, L.
- 2 x dowód wniesienia opłaty za wydanie pozwolenia w kwocie XXX zł
- dowód wniesienie opłaty za wydanie dopuszczenia
- orzeczenie lekarskie w oryginale z dnia ..........
- orzeczenie psychologiczne w oryginale z dnia ...........
- zaświadczenie o członkostwie w Stowarzyszeniu Kolekcjonerskim ............
- zaświadczenie o członkostwie w Krakowskim Klubie Sportowym Arsenał
- 3 zdjęcia
- kopia patentu strzeleckiego PZSS ............... z dnia .................
- kopia licencji PZSS ............... wydanej .................

Po otrzymaniu decyzji, jak wszystko sie zgadza z tym co składałeś, wysyłasz (moze być przez epuap)

Oświadczenie o zrzeczeniu się prawa do wniesienia odwołania
W nawiązaniu do art. 127 K.P.A., ja niżej podpisany, po zapoznaniu się z treścią decyzji Komendanta Wojewódzkiego Policji w Krakowie z dnia ...........

Numer sprawy:
AL.Z................
oraz
AL.Z................

Dotyczących wydania pozwolenia na broń palną do celów sportowych, oraz sportową do celów kolekcjonerskich. Oświadczam, że powyższa decyzja jest zgodna z moim żądaniem, wobec czego zrzekam się prawa do wniesienia odwołania od tej decyzji do Komendanta Wojewódzkiego Policji w Krakowie

Jednocześnie wnoszę o nadanie wymienionej decyzji klauzuli ostateczności i prawomocności.

I w kolejnym wniosku (tez przez epuap) piszesz o promesy np

Proszę o wydanie 6 (słownie: sześciu ) zaświadczeń, każde uprawniające do nabycia 1 (słownie: jednej) sztuki broni palnej w ramach posiadanego przeze mnie pozwolenia na broń (decyzja AL.Z............. z dnia .......................) wydanego w celu sportowym

Gallanonim76

• Global Moderator
  • Karabin
« Odpowiedź #94 dnia: Stycznia 22, 2023, 03:01:11 pm »
Do listy dokumentów składanych do WPA na kolekcjonerkę trzeba jeszcze dodać Statut stowarzyszenia kolekcjonerskiego.

Dodatkowo WPA Kraków w dopuszczeniu daje też bezproblemowo G - strzelby powtarzalne o kalibrze 12
Life is brutal and full of zasadzkas...

Amrosss

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #95 dnia: Stycznia 22, 2023, 03:03:53 pm »
Super dzięki wielkie Panowie

Gallanonim76

• Global Moderator
  • Karabin
« Odpowiedź #96 dnia: Stycznia 22, 2023, 03:22:55 pm »
Jeszcze pytanie czy chcesz składać osobiście na Ujastku czy pocztą.
Jak na Ujastku to wszystko w "papierze" - to wystąp do stowarzyszenia kolekcjonerskiego o zaświadczenie i statut w papierze. Pewnie jak 90% tutaj ludzi należysz do kolekcjonerki w KS AMATOR - tam zanim przyjdą Ci te papiery to minie tak 2-3tygodnie od momentu zgłoszenia zapotrzebowania.
Powinieneś zrobić w tej kolejności:
- wystąpić o zaświadczenie i statut stowarzyszenia kolekcjonerskiego
- umówić się i zrobić badania
- wystąpić do prezesa ARSENAŁu o zaświadczenie
- napisać podania: o sport i kolekcję (teraz podobno dają 10+20 i nie ma co schodzić niżej z tej ilości)
- zrobić sobie zdjęcia
- wydrukować patent i licencję (krakowskie WPA samo sobie sprawdza czy one są "legalne") - czasami chcą też kserówkę plastików
- jak będziesz miał wszyzstkie papiery - robisz opłaty tak jak na stronie WPA https://malopolska.policja.gov.pl/krk/wolnytekst/341,Oplaty-skarbowe.html - na konto UMK!!! drukujesz potwierdzenia

Idziesz z kompletem dokumentów - przyjęcie trwa ok. 10-15min - sprawdzą Ci czy wszystko masz.
Wnioski napisz na wzorach ze strony krakowskiego WPA - podaj nr telefonu bo to ułatwi dzielnicowemu kontakt z Tobą i umówienie się z nim na wywiad środowiskowy.
!!!Nie dawaj kserówki dowodu osobistego!!! - nie mogą tego żądać od Ciebie.
To samo ze startami w zawodach - nie ma takiego przepisu by mogli to wymagać od Ciebie.

Kraków daje z reguły decyzję po ok. 30dniach + poczta (sumarycznie coś ok. 1.5miesiąca, możesz też napisać we wniosku że chcesz osobiście odebrać to zadzwonią do Ciebie że gotowe do odbioru), i dopiero jak odbierzesz fizycznie decyzje, wysyłasz epuapem zrzeczenie się prawa do odwołania oraz składasz wniosek o promesy (każda promesa to 17zł). Polecam wnioskować o promesy po 1szt. broni na każdą promesę, a przy tej ilości przyznanych sztuk to spokojnie po 5-6 promes na każdy cel (sport, kolekcja), o resztę sobie zawnioskujesz jak Ci się skończą - promesa jest tak długo ważna jak długo ważny jest Twój obecny dowód osobisty. Czasami gdy dowód osobisty ma "krótki termin przydatności" polecane jest go wymienić na nowy z długim terminem ważności (chyba teraz jest 10lat).

Amrosss

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #97 dnia: Stycznia 22, 2023, 03:39:22 pm »
Okej dzięki za info. Tak chce się przejść tam osobiście. Jak rozmawiałem z Prezesem to polecił napisać 6+10 ale jeśli mówisz że warto 10+20 to spróbuję.

Gallanonim76

• Global Moderator
  • Karabin
« Odpowiedź #98 dnia: Stycznia 22, 2023, 08:44:09 pm »
Prezes nie jest na bieżąco z informacjami, nie czyta ani tego ani innego forum (największego w Polsce), a to tu i tam pojawiają relacje strzelców, którzy składają dokumenty do krakowskiego WPA.
A poza tym jak idziesz osobiście to najwyżej poproszą Cię o korektę wniosku na miejscu - odręczną.

koyot

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #99 dnia: Stycznia 24, 2023, 04:04:17 pm »
Dzisiaj - 24 stycznia byłem na Ujastku1 składać dokumenty.
No i tak:
 - wnioski które są tutaj -> https://malopolska.policja.gov.pl/krk/wolnytekst/934,Dokumenty-do-pobrania.html jak to pan aspirant powiedział -> Robiła je osoba która tutaj już nie pracuje.
I na bieżąco je skreślaliśmy np "w postaci pistoletów/rewolwerów i karabinków*" czy "w postaci pistoletów/rewolwerów, karabinków i karabinów*", "(w tym strzelb powtarzalnych o kalibrze wagomiarowym 12)*" i parafowaliśmy
 - skreśliliśmy również ilość broni do celów sportowych oraz kolekcjonerskich i wprowadziliśmy sugerowane ilości sztuk :> - 10 do celów sportowych i 20 do celów kolekcjonerskich
 - jak robi się opłaty i daje tytuł „opłata skarbowa z tytułu za wydanie pozwolenia na broń” to należy podać dla kogo jak się ma konto wspólne. Jak się tego nie zrobi to na wniosku trzeba również dopisać oświadczenie.
 - komunikatami z zawodów nie był nikt zainteresowany
 - wydruk licencji/patentu wystarczył
 - po jednym oryginale badania lekarskiego/psychologicznego
 - 3 zdjęcia

Pomimo kreślenia i parafowania zajęło nam to mniej niż 10 minut

Domel

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #100 dnia: Stycznia 24, 2023, 10:42:45 pm »
A ma ktoś aktualne doświadczenia jak wygląda sytuacja przy rozszerzeniu pozwolenia?
Chodzi mi o możliwe ilości i wymagania

Dawid Wójs

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #101 dnia: Stycznia 25, 2023, 01:18:18 am »
- skreśliliśmy również ilość broni do celów sportowych oraz kolekcjonerskich i wprowadziliśmy sugerowane ilości sztuk :> - 10 do celów sportowych i 20 do celów kolekcjonerskich
To nowość - na plus. Nie prędko przyjdzie Ci do głowy wniosek o rozszerzenie  ;D.

Nii

• Arsenał
  • Karabin
  • *
« Odpowiedź #102 dnia: Stycznia 25, 2023, 01:14:29 pm »
A ma ktoś aktualne doświadczenia jak wygląda sytuacja przy rozszerzeniu pozwolenia?
Chodzi mi o możliwe ilości i wymagania
Sport czy kolekcja?

Jak sport to możesz spokojnie wnioskować +6 (a skoro dają teraz 10 to pewnie +10 ma szanse przejść) Nie możesz mieć już żadnej wolnej promesy na sport, musisz mieć więcej niż minimalne 8 osobo startów potrzebnych do przedłużenia licencji. Co ciekawe gość w WPA twierdził ze do osobo startów zliczają sie wszystkie starty od wydania "poprzedniej decyzji"

No i musisz napisać esej ;) Ja w zeszłym roku składałem takie podanie:

Zwracam się z uprzejmą prośba o zmianę decyzji pozwolenia na broń sportową do celów sportowych o numerze AL.Z.............. wydaną dnia ............... w trybie określonym w art. 155 KPA w zakresie dozwolonej łącznej liczby sztuk z obecnych 6 (sześciu) na 12 (dwanaście) bez podziału tej liczby na poszczególne rodzaje broni.
Uzasadniają swoją prośbę chciałbym zaznaczyć iż od momentu uzyskania pozwolenia na broń sportową do celów sportowych, startowałem kilkadziesiąt razy (jako czynny członek KKS Arsenał licencja ............) w zawodach strzeleckich organizowanych przez PZSS – biorcą udział w różnych dyscyplinach, na różnych torach i różnych dystansach, wykorzystując broń centralnego zapłony, bocznego zapłonu oraz gładkolufową np.

Karabin snajper - 22LR 100m
K100 - Snajper OPEN (.22LR) - LEŻĄC
Karabin snajper - 22LR 50m
Karabin taktyczny 22LR 100m
100m Karabin taktyczny 100m
Strzelba dynamiczna - OPEN
Strzelba dynamiczna - STANDARD
Strzelba taktyczna STANDARD
Strzelba taktyczna OPEN
Strzelba dynamiczna - Standard Manual
Pistolet dynamiczny SPEED
Pistolet dynamiczny - OPEN
Pistolet dynamiczny - STANDARD
Pistolet dynamiczny miniSpeed (.22LR)
Pistolet Bojowy - 1 minuta 25m
Pistolet "Czarny Koń" 25m

Do wniosku załączam wyciąg z moich startów w zawodach strzeleckich.
Niestety obecnie posiadana ilość 6 sztuk broni, ogranicza moje możliwość w startach w większej ilości konkurencji. Niejednokrotnie nie byłem w stanie wziąć udział w danej konkurencji ze względu na brak dostępu do broni klubowej, lub niemożliwość spełnienia wymagań odnośnie posiadanego typu broni czy jej wyposażenia ( np. wymaganie wyłącznie mechanicznych przyrządów celowniczych, strzelby typu BOK, czy pistoletów typowo do strzelań statycznych)

Chciałbym rozwijać swoje umiejętności sportowe, oraz brać udział w większej ilości startów w zawodach strzeleckich, związanych z konkurencjami do których wymagany jest:
- karabin bocznego zapłonu z mechanicznymi przyrządami celowniczymi
- karabin jednostrzałowy bocznego zapłonu
- karabin centralnego zapłonu do strzelań dynamicznych
- karabin centralnego zapłonu z optycznymi przyrządami celowniczymi do strzelań statycznych na większe dystanse
- jednostrzałowy pistolet bocznego zapłonu
- dwulufowa strzelba gładkolufowa

Nadmienię również że poza startem w zawodach organizowanych przez PZSS regularnie uczestniczę w treningach na ogólnodostępnych strzelnicach. Tylko posiadanie odpowiedniej ilości sztuk broni, dostosowanej indywidualnie do mnie oraz do danej konkurencji tak by spełniała wymagania wyznaczone przez PZSS pozwoli mi w pełni przeprowadzać trening i podnosić swoje umiejętności oraz uzyskiwać powtarzalne wyniki – niestety nie jest to możliwe na wypożyczonej broni klubowej. Tym samym raz jeszcze zwracam się z prośbą o zmianę określenia liczby sztuk broni na pozwoleniu z obecnych sześciu na dwanaście bez podziału tej liczby na poszczególne rodzaje broni. Tylko tak będę mógł rozwijać swoje sportowe umiejętności oraz hobby jakim jest dla mnie strzelectwo sportowe.
Jeżeli jest taka możliwość to proszę o prowadzenie wszelkiej wymaganej korespondencji poprzez platformę e-puap, jeżeli nie ma takiej możliwości proszę przekazywać listem poleconym na adres zamieszkania, który umieściłem w nagłówku.
Liczę na pozytywne rozpatrzenie mojej prośby

A co kupisz jak już dostaniesz to ich raczej nie interesuje ;)

Do wniosku dołączasz:
- wygenerowane, podpisane cyfrowo potwierdzenie ważności licencji PZSS (generujesz z portalu)
- aktualne zaświadczenie z Klubu o byciu członkiem
- wszystkie rezultaty z zawodów w których brałeś udział (możesz im zaznaczyć swoje pozycje)

O kolekcji sie nie wypowiem ;]

To nowość - na plus. Nie prędko przyjdzie Ci do głowy wniosek o rozszerzenie  ;D.

Szybciej niż myślisz  8)

Domel

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #103 dnia: Stycznia 25, 2023, 10:08:04 pm »
Sport czy kolekcja?

Oba, sport się już skończył a z kolekcji zostały dwa miejsca.
Dzięki, za info.

Yakubu

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #104 dnia: Stycznia 27, 2023, 03:14:42 pm »
A mam takie pytanie bo jestem świeży i dopiero kompletuję dokumenty do pozwolenia - tylko sportowe. Czy od razu, razem z wnioskiem o pozwolenie składać wiosek o dopuszczenie? I co powinienem zaznaczyć przy dopuszczeniu do samej sportowej?

Aktualnie załączniki do wniosku o pozwolenie wyglądają tak (czy jest to OK?)
  • orzeczenie lekarskie
  • orzeczenie psychologiczne
  • dokument potwierdzający członkostwo w stowarzyszeniu o charakterze strzeleckim
  • dokument potwierdzający posiadanie kwalifikacji sportowych (orzeczenie PZSS o przyznaniu patentu strzeleckiego)
  • aktualna licencja PZSS
  • wniosek o dopuszczenie do posiadania broni palnej rodzajów x/x/x/x/x/x
  • 3 zdjęcia w formacie 3x4 cm
  • potwierdzenie uiszczenia opłaty skarbowej w wysokości 242 zł za wydanie pozwolenia na broń
  • potwierdzenie uiszczenia opłaty skarbowej w wysokości 10 zł za wydanie dopuszczenia

Z tego co wiem, to w KRK na Ujastku WPA jest do końca tego tygodnia, później tylko dokumenty składane pocztą na Mogilską bo się przenoszą z powrotem - z tego co zrozumiałem będą istnieli w zawieszeniu przez jakiś czas bo wychodzą z Ujastka, ale jeszcze nie wejdą na Mogilską więc osobiście się nic nie załatwi do końca remontu.