Autor Wątek: WPA  (Przeczytany 31356 razy)

Margreta

• Karabin
Odp: WPA
« Odpowiedź #75 dnia: Września 18, 2022, 05:00:02 pm »
Dodatkowo odnośnie adresu na który wysyłać korespondencję. Ja wszystko wysyłałam w tym roku na ul. Ujastek 1 Budynek S 31-752 Kraków i bezproblemowo było, wszystko dotarło, a promesy byłyby u mnie po około tygodniu, gdyby nie problematyczna poczta polska która nie raczyła zostawić mi awiza.

Grzesiek91

• Licencja
  • **
« Odpowiedź #76 dnia: Września 20, 2022, 03:50:11 pm »
Byłem dziś osobiście złożyć papiery na Ujastek 1, zero kolejki. Pan policjant sprawdził przy mnie dokumenty, miałem napisane 6 szt na kolekcje to kazał mi skreślić i napisać ręcznie 10 szt  :o . Do 2-3 tyg wizyta dzielnicowego i ogólnie 1,5 mies czekania. Korzystałem z wniosków z krakowskiego WPA, wszystkie dokumenty wg tego co pisaliście. Dzięki za pomoc.

Grzesiek91

• Licencja
  • **
« Odpowiedź #77 dnia: Września 20, 2022, 07:19:00 pm »
Jeszcze pytanko o system ePuap, jak to dokładnie zrobić bo próbowałem wcześniej elektronicznie ale na WPA Kraków w ogóle nie wyskakuje mi, że mogę tam cokolwiek załatwić.

Nii

• Arsenał
  • Karabin
  • *
« Odpowiedź #78 dnia: Września 20, 2022, 10:28:40 pm »
Załatw sprawę --> Sprawy ogólne --> Pismo ogólne do podmiotu publicznego --> zatwierdzasz "załatw sprawę" i otwiera się formularz. Tam z listy urzędów/instytucji szukasz "KOMENDA WOJEWÓDZKA POLICJI W KRAKOWIE (31-571 KRAKÓW, WOJ. MAŁOPOLSKIE)" Poniżej wybierasz rodzaj pisma, w tytule wpisujesz czego dotyczy np "Oświadczenie o zrzeczeniu się prawa do wniesienia odwołania" czy "Zaświadczenie uprawniające do nabycia" (promesy) dodajesz/piszesz wniosek i wysyłasz. Oni już sobie to przekierują do odpowiedniego działu. Pamiętaj tylko żeby zawsze podać nr telefonu, jak coś będzie dla nich niejasne to na 100% zadzwonią.

cuchu

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #79 dnia: Września 21, 2022, 07:31:23 am »
Potwierdzam, kiedy składałem wniosek papierowo (podałem na nim nr telefonu) i gdy przyszło coś uzupełniać,
to po telefonie od miłego Pana z WPA wystarczyło dosłać dokument przez epuap,
szybko i bezproblemowo - jest też potwierdzenie wysyłki, więc nie zaginie na poczcie,
akurat ta instytucja sprawdza co do nich ludzie wysyłają tą drogą, co nie jest takie oczywiste w przypadku innych (np. ZUS)

Grzesiek91

• Licencja
  • **
« Odpowiedź #80 dnia: Października 28, 2022, 08:11:06 pm »
Udało mi się przejść cały proces, więc dla kolejnych podzielę się jak długo to u mnie trwało. 20.09 złożyłem osobiście wniosek w WPA Kraków, kolejnego dnia telefon od Pana, żeby poprawić we wniosku na strzelbe opis który jest w nawiasie, zaznaczę że skopiowałem go z wniosku dostępnego ze strony WPA Kraków. Korektę wniosku złożyłem przez epuap. Dwa tyg później odwiedził mnie dzielnicowy. 21.10 przychodzi do mnie list z decyzją która została wydana 12.10 a wysłana 19.10. 23.10 złożyłem wniosek o promesy również przez epuap gdzie zaznaczyłem, że chce odebrać osobiście. Dzwonie tam dzisiaj czyli 28.10 i informacja , że można odebrać. Data wydania promes to 25.10. Siedziały 3 dni, a wystarczył tylko telefon żebym sobie odebrał. Ogólnie cała procedura wg mnie przeszła sprawnie i jestem zadowolony z Krakowskiego WPA.

mateuszr

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #81 dnia: Listopada 03, 2022, 08:25:01 am »
Hej, ogólnie póki co z WPA również zero problemów, ale teraz pytanie z nieco innej beczki.

Ma ktoś doświadczenie jak to jest z wymianą dowodu osobistego, czy trzeba wymieniać promesy czy zrobią korektę?

Niestety felernie usiadłem na dowodzie i się złamał, wypadałoby wymienić na nowy. W internecie spotyka się różne opinie.

Podobno niektóre WPA nanoszą korekty na starych promesach, inne żądają opłaty za wydanie nowych. Jak podchodzi do tego WPA Kraków?

dulare

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #82 dnia: Listopada 03, 2022, 08:32:39 am »
Hej, ogólnie póki co z WPA również zero problemów, ale teraz pytanie z nieco innej beczki.

Ma ktoś doświadczenie jak to jest z wymianą dowodu osobistego, czy trzeba wymieniać promesy czy zrobią korektę?

Niestety felernie usiadłem na dowodzie i się złamał, wypadałoby wymienić na nowy. W internecie spotyka się różne opinie.

Podobno niektóre WPA nanoszą korekty na starych promesach, inne żądają opłaty za wydanie nowych. Jak podchodzi do tego WPA Kraków?

Przechodziłem to pod koniec wakacji. Nie robią korekty na drukach, trzeba oddać stare i wystąpić o nowe. Oddać stare trzeba żeby "zwolnić miejsce" mimo że stare są nie do użycia.

Oddać stare można listem poleconym z właściwym pismem ("zwracam ze względu na zmianę dowodu osobistego"), zamówić nowe przez e-puap, ale warto to zrobić we właściwej kolejności i z dobrym odstępem czasowym, bo u mnie polecony szedł na tyle długo że niemal mi odrzucili prośbę o wydanie nowych bo "nie miałem miejsca" na nowe promesy. Niestety - trzeba także znowu zapłacić za wydanie.

Bartek

• Strzelba
    • Legion
« Odpowiedź #83 dnia: Listopada 03, 2022, 09:40:17 am »
Z tego co dzwoniłem to należny tez pamiętać by mieć osobne podanie do sportowego i kolekcjonerskiego. Dzisiaj idę na pocztę z tym...
Mój klub: Legion Tarnów -> https://legion.net.pl/

mateuszr

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #84 dnia: Listopada 03, 2022, 10:15:49 am »
Dzięki za info, no to kurcze troche ból bo 11 zaświadczeń trzeba będzie ponownie zapłacić...

Bartek

• Strzelba
    • Legion
« Odpowiedź #85 dnia: Listopada 03, 2022, 11:57:43 am »
Pamiętaj, ze nie musisz wszystkich brać od razu. Możesz spokojnie mieć 2-4 zaświadczenia, a jak będzie ich ubywać zamawiać kolejne.

dulare

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #86 dnia: Listopada 03, 2022, 07:45:58 pm »
Z tego co dzwoniłem to należny tez pamiętać by mieć osobne podanie do sportowego i kolekcjonerskiego. Dzisiaj idę na pocztę z tym...

Ciekawe, ja składałem łącznie na sport, kolekcję i szkoleniowe promesy przez epuap i nic nie marudzili...

Bartek

• Strzelba
    • Legion
« Odpowiedź #87 dnia: Listopada 04, 2022, 07:43:51 am »
Pewnie kwestia na kogo trafisz.

mateuszr

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #88 dnia: Listopada 04, 2022, 08:33:30 am »
Wiem, że nie muszę wszystkich od razu, ale liczyłem że zejdą. Teraz chyba faktycznie wezmę tylko kilka żeby czekały na odpowiedni moment.

Co do wniosków, to u mnie też było na jednym, tylko dwa akapity i wyszczególnione na sport 6 i kolekcja 10. 2 osobne potwierdzenia wpłaty opisane sport i kolekcja. Wysłane przez ePUAP, 3 dni później już byłem po odbiór zaświadczeń.

Bartek

• Strzelba
    • Legion
« Odpowiedź #89 dnia: Listopada 04, 2022, 11:54:32 am »
A u mnie znowu powiedziano, że mogę to na jednym przelewie...