Autor Wątek: WPA  (Przeczytany 31367 razy)

MaNo

• Pistolet
Odp: WPA
« Odpowiedź #60 dnia: Września 01, 2022, 07:40:49 am »
Wniosek pisać na formularzu dostępnym na stronie Policji, na wzorze z Braterstwa, czy absolutnie nie ma to znaczenia?
W normalnym kraju nie powinno to mieć najmniejszego znaczenia, natomiast pytam o "dobre praktyki" w tym zakresie, bo w jakim (administracyjnie) kraju żyjemy chyba nikomu nie trzeba przypominać.

Nie po to ktoś opracował dokument by z niego nie korzystać.
To tak jakbyś PIT-a wysłał po swojemu do US.

Grzesiek91

• Licencja
  • **
« Odpowiedź #61 dnia: Września 13, 2022, 08:12:11 pm »
A składać wniosek na sportową i kolekcjonerską na jednym czy na dwóch? Dopisywać od razu o dopuszczenie?

Gallanonim76

• Global Moderator
  • Karabin
« Odpowiedź #62 dnia: Września 13, 2022, 08:47:17 pm »
Oczywiście, że od razu starać się o dopuszczenie - to tylko 10zł a nigdy nie wiadomo czy się nie przyda.

Niektórzy składają na dwóch, inni na jednym - na dwoje babka wróżyła. Na stronie krakowskiego WPA są osobne - widać może wolą na dwóch. Ja osobiście składałem na dwóch, na wzorach ze strony naszego WPA.
I rejestracji broni też dokonuję na delikatnie przerobionych formularzach - cała lewa strona z danymi osobowymi.
Warto jednak wpisać nr telefonu bo nasze WPA przekazuje potem ten numer dzielnicowemu do wywiadu.
Life is brutal and full of zasadzkas...

Grzesiek91

• Licencja
  • **
« Odpowiedź #63 dnia: Września 13, 2022, 09:05:15 pm »
A dałbyś radę podesłać na wzór swoje wnioski ?

zelu

• Patent
  • *
« Odpowiedź #64 dnia: Września 14, 2022, 04:43:05 pm »
A tak trochę z innej beczki wie ktoś może jaki jest aktualny adres WPA w Krakowie?
Sprawdzam tutaj http://bip.krakow.kwp.policja.gov.pl/KK/dane-teleadresowe/22015,KONTAKT-Z-WYDZIALAMI-KWP-W-KRAKOWIE.html i jest info:

Czasowa zmiana siedziby Wydziału Postępowań Administracyjnych KWP w Krakowie
Informujemy, iż z uwagi na konieczność przeprowadzenia generalnego remontu budynku na os. Zgody 10 w Krakowie, dotychczasowa siedziba Wydziału Postępowań Administracyjnych KWP w Krakowie została czasowo przeniesiona pod adres: ul. Ujastek 1 w Krakowie.

A do korespondencji nadal jest Mogilska.
Cały czas myślałem że papiery składa się właśnie na Mogilskiej.

michalm

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: Września 14, 2022, 05:18:55 pm »
Michal

Dawid Wójs

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #66 dnia: Września 14, 2022, 07:27:10 pm »
A tak trochę z innej beczki wie ktoś może jaki jest aktualny adres WPA w Krakowie?
Sprawdzam tutaj http://bip.krakow.kwp.policja.gov.pl/KK/dane-teleadresowe/22015,KONTAKT-Z-WYDZIALAMI-KWP-W-KRAKOWIE.html i jest info:

Informujemy, iż z uwagi na konieczność przeprowadzenia generalnego remontu budynku na os. Zgody 10 w Krakowie, dotychczasowa siedziba Wydziału Postępowań Administracyjnych KWP w Krakowie została czasowo przeniesiona pod adres: ul. Ujastek 1 w Krakowie.

A do korespondencji nadal jest Mogilska.
Cały czas myślałem że papiery składa się właśnie na Mogilskiej.

Korespondencję proszę przesyłać na adres:
Komenda Wojewódzka Policji w Krakowie
Wydział Postępowań Administracyjnych
ul. Mogilska 109
31-571 Kraków

Wysyłać na Mogilską. Pod tym linkiem https://malopolska.policja.gov.pl/krk/kontakt/pozwolenia-na-bro/310,Pozwolenia-na-bron-i-licencje.html też była informacja aby wysyłać korespondencję na Mogilską (ciekawostka: obecnie strona KWP nie działa).

zelu

• Patent
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: Września 15, 2022, 02:00:30 pm »
Bardziej chodziło mi o to czy ktoś ostatnio zanosił papiery osobiście, a nie wysyłał i czy ten adres ul. Ujastek 1 jest prawidłowy.

ireq

• Arsenał
  • Patent
  • *
« Odpowiedź #68 dnia: Września 15, 2022, 02:12:59 pm »
W sierpniu wnioski o promesy zawoziłem na Ujastek.

Adamek

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: Września 16, 2022, 01:22:58 pm »
Wydział Postępowań Administracyjnych obecnie znajduje się na ul. Ujastek 1  i tam siedzą ludzie którzy się tym zajmują, ale dane korespondencyjne dalej są na Mogilskiej 109 i tam trzeba wysyłać Pocztą. Z Mogilskiej pocztą wewnętrzną przekazują na Ujastek.

Grzesiek91

• Licencja
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: Września 16, 2022, 05:21:47 pm »
A na wniosku o broń do celów kolekcjonerskim zaznaczać taką ?:

•   bojowej, gazowej, alarmowej w postaci pistoletów lub rewolwerów o kalibrach od 6 mm do 12 mm*

Dawid Wójs

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: Września 17, 2022, 08:35:53 pm »
Zamierzasz zdawać egzamin na Policji do pozwolenia kolekcjonerskiego, czy zamierzasz wykorzystać fakt posiadania patentu strzeleckiego? Jeżeli nie planujesz zdawać egzaminu i chcesz być z niego zwolniony, to kwalifikacje posiadasz w zakresie broni palnej do celów sportowych.

Grzesiek91

• Licencja
  • **
« Odpowiedź #72 dnia: Września 17, 2022, 10:46:27 pm »
Zamierzam wykorzystać posiadanie patentu żeby mieć kolekcjonerskie. Pytam dokładnie bo chcę złożyć wniosek o pozwolenie i nie chce popełnić gafy. Bazuje na wnioskach krakowskiego WPA i część z wzoru musze usunąć i chce zostawić to co trzeba. Będę wdzięczny za pomoc.

Dawid Wójs

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: Września 18, 2022, 11:05:57 am »
Więc masz odpowiedź: patent nie potwierdza Twoich kwalifikacji w posługiwaniu się bronią odpowiadającą celom ochrony osób lub mienia oraz ochrony osobistej. Dlatego we wniosku o pozwolenie kolekcjonerskie zostaw tylko te typy, które odpowiadają broni do celów sportowych.

Głupie to, wiem, ale póki co takie mamy prawo.

Margreta

• Karabin
« Odpowiedź #74 dnia: Września 18, 2022, 11:32:02 am »
@Grzesiek91 - tak konkretnie to do kolekcji zaznaczyłam tak i przeszło.
bojowej, gazowej, alarmowej w postaci pistoletów lub rewolwerów o kalibrach od 6 mm do 12 mm*
pistoletów sygnałowych*

bocznego zapłonu z lufami gwintowanymi o kalibrze do 6 mm w postaci pistoletów, rewolwerów
i karabinków*
centralnego zapłonu z lufami gwintowanymi o kalibrze do 12 mm (karabiny, karabinki sportowe i myśliwskie, pistolety i rewolwery)*
gładkolufowej (w tym strzelb powtarzalnych o kalibrze wagomiarowym 12)*
przystosowanej do strzelania wyłącznie przy pomocy prochu czarnego (dymnego)*
alarmowej albo innej broni palnej, konstrukcyjnie przeznaczonej do strzelania wyłącznie amunicją ślepą,
w tym samoczynnej*