Autor Wątek: Pierwsze zawody  (Przeczytany 8622 razy)

logan

• Patent
  • *
Odp: Pierwsze zawody
« Odpowiedź #45 dnia: Sierpnia 31, 2022, 11:21:06 am »
Moje pierwsze zawody w sobotę, K+P na początek - czy ktoś orientuje się o szacunkowym koszcie wynajmu broni?

Dawid Wójs

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: Sierpnia 31, 2022, 07:39:27 pm »
Jeśli można spytać to w którą sobotę i o jakich zawodach mówisz?

MaNo

• Pistolet
« Odpowiedź #47 dnia: Sierpnia 31, 2022, 08:00:28 pm »
Takie pytanie odnośnie klubowej broni.(Zawody pneumatyczne i Liga śrutowa na Pasterniku)
Czy wystarczy że w rezultatach zaznaczę "broń klubowa" przy zapisywaniu się na zawody czy muszę jeszcze coś zrobić żeby na zawodach skorzystać z broni klubowej?

"...Czy wystarczy że w rezultatach zaznaczę "broń klubowa" przy zapisywaniu się na zawody czy muszę jeszcze coś zrobić żeby na zawodach skorzystać z broni klubowej?..."

Oznaczenie tego to jest tylko informacje, po to by nie wozić nie wiadomo ile amunicji ze sobą, to też waży, ktoś to musi zapakować a nadmiar rozpakować. Wszystkie te sprawy załatwiać z Maćkiem Gajewskim

logan

• Patent
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: Września 01, 2022, 07:22:57 am »

PUCHAR PREZESA SILVER TARGET na Pasterniku.
Sobota 4/09

MaNo

• Pistolet
« Odpowiedź #49 dnia: Września 01, 2022, 07:43:57 am »

PUCHAR PREZESA SILVER TARGET na Pasterniku.
Sobota 4/09

Każdy organizator ma swoje "widzi mi się" w tym zakresie, karabin snajper, Semi Auto - na pewno ogarniesz bo jest na stanowisku, ale czy pistolety ? mh... tego już nie wiem.

O koszty udostępnienia broni / amunicji - musisz pytać w biurze zawodów .

logan

• Patent
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: Września 01, 2022, 08:05:25 am »
Dzieęki za odpowiedź! 

Mateusz J

• Arsenał
  • Patent
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: Września 15, 2022, 02:46:57 pm »
Wydaje mi się, że nie do końca wyjaśniono wątek wypożyczenia broni. Na początku - kiedy idziemy po broń. Od razu po przyjsciu na strzelnice/przed wywołaniem nazwiska/po wywołaniu nazwiska? Początkujący (taki jak ja) nie do końca kojarzy Maćka/Marcina/Krzyśka - poprostu przygotowanie do patentu miało się najczęściej z jedną osobą. W momencie zaznaczenia, że będzie się strzelało z broni klubowej mam chodzic po strzelnicy z nadzieją, że uda mi się znaleźć w/w Panów?  ;D Pozatym, gdy już uda mi się kogoś znaleźć, to tą broń przynoszą nam oni, czy pokazują stanowisko na którym się ona znajduje?  Jako osoba nie posiadająca pozwolenia nie mogę przenoscić broni, więc ewentualnie zakładam, że któryś z tych Panów musi to zrobić za mnie?

Kolejne pytanie. Zakładając, że zawody będą na pasterniku wszystko będzie okej (strzela się z broni na której byłem przygotowywany do patentu?). Co jesli na innych strzelnicach dostane bron z której nie będę umiał korzystać (bezpieczniki, zrzuty zamków, rozne sposoby ładowania i rozładowania)? Czy w sytuacji wywolania nazwiska juz nie jest za pozno prosic sedziego o przyspieszony kurs? ;D

michalm

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: Września 15, 2022, 03:02:16 pm »
Hej. Jak to mówią - na spokojnie :-)

1. Zaznaczasz sobie w rezultatach, że chcesz strzelać z b. klubowej. Jest to informacja dla organizatora.
2. Przychodzisz na zawody (dla przykładu Pasternik)
3. Masz ze sobą wydrukowane i podpisane metryczki
4. Np. strzelasz sobie semi-auto standard (karabin), podchodzisz wcześniej do sędziego lub stolika gdzie są liczone głosy i zadajesz pytanie -będę strzelał zawody te i te i czy jest broń klubowa...Dostaniesz odpowiedź, gwarantuje ALE...

Jak już przyjdziesz np. na halę gdzie strzela się karabin i pistolet to będzie 20 osób, które będą w takiej samej sytuacji jak Ty :-) Więc dowiesz się na miejscu.

5. Ok. Sędzia woła np. KTO DO SEMI auto - standard. Zgłaszasz się, mówisz z broni klubowej i sędzia w tym wypadku przynosi Ci magazynki a później już do konkurencji broń na stanowisko.
IF strzelba

6. Jeżeli wiesz gdzie się odbywają zawody to podchodzisz i pytasz, że masz metryczkę, chcesz strzelać zawody ale z broni klubowej. Panowie powiedzą wtedy...jest broń klubowa na stojaku (ta i ta) lub nie ma w przypadku np. strzelby to wtedy szukasz Maćka Gajewskiego i strzelbę dostajesz/on z Tobą przynosi na stojak. Naboje też u Maćka.

Nic strasznego. Może z opisu to tak wygląda ale na miejscu wszystko się dowiesz. Zakładane są też wątki zawodów (tych konkretnych) i można się z kimś umówić - jest wtedy zdecydowanie łatwiej.

Co do dostępnego sprzętu. Jeżeli strzelasz strzelbe dynamikę - to będziesz strzelał z czegoś czego na kursie nie było. W tym wpadku musisz umieć obsługiwać ten sprzęt. Ostatnim razem bardziej doświadczeni koledzy pokazywali obsługę (w sposób bezpieczny) tym, którzy jej nie znają. Sędzie może nie udzielić kursu z racji, że np. ma dużą kolejkę chętnych.

Zaponiałem. Rzutki w większości (jak mniemam) sędzieuje właśnie Maciek Gajewski - więc broń i amunicja też u niego.
« Ostatnia zmiana: Września 15, 2022, 03:04:28 pm wysłana przez michalm »
Michal

Bartek

• Strzelba
    • Legion
« Odpowiedź #53 dnia: Września 15, 2022, 03:40:56 pm »
Jeżeli chodzi o Bochnię:
- karabiny do snajpera na miejscu
- karabin do taktycznego i dynamicznego - do Maćka
- strzelba - do Maćka
- pistolety - do Maćka
Najczęściej jest tak, że idziesz i zgłaszasz zapotrzebowanie, wpis na listę, zaopatrzenie i on przekaże Ci, że są na stanowisku, podchodzisz i pytasz kto ostatni do broni klubowej.
Mój klub: Legion Tarnów -> https://legion.net.pl/

Gallanonim76

• Global Moderator
  • Karabin
« Odpowiedź #54 dnia: Września 15, 2022, 05:56:50 pm »
@MateuszJ -
Jako osoba nie posiadająca pozwolenia nie mogę przenoscić broni, więc ewentualnie zakładam, że któryś z tych Panów musi to zrobić za mnie?
Chyba słabo się uczyłeś ustawy do tego patentu. Warto doczytać - na strzelnicy nie potrzeba Ci żadnych uprawnień by przenosić broń.

Na ostatnich zawodach na Pasterniku było to tak zorganizowane, że na hali jak przychodziła kolej na Twoją turę to zgłaszałeś sędziemu, że strzelasz z broni klubowej. Sędzia najpierw przydzielał Ci stanowisko strzeleckie a potem kierował do osoby, która wydawała broń i amunicję.
Na osiach strzelbowych trzeba się zgłaszać do Maćka Gajewskiego.

Na Bochni zgłaszasz się zawsze najpierw do Maćka Gajewskiego.

Jeśli chodzi o manual to nie ma na to czasu na zawodach. Dlatego też polecam się umawiać po zdaniu patentu i otrzymaniu licencji na dodatkowe doszkolenia z broni klubowej - pompki, BOKa do rzutków. Jeśli chodzi o pistolet bocznego zapłonu to akurat są Margoliny i chyba ostatnio pojawił się Walther KSP 2000.
Niestety z bronią centralnego zapłonu jest problem bo Maciek na pewno nie pojedzie dla jednej osoby do Bochni - tutaj musiała by być dość duża grupa. Na Pasterniku jedynie manual na sucho ale to taki półśrodek.
Life is brutal and full of zasadzkas...

robo7

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: Września 26, 2022, 12:07:03 pm »
Mam pytanie do doświadczonych  strzelców. Jak postępujecie z bronią podczas sprawdzania  tarczy .Zostawiacie na stanowisku czy bierzecie ze sobą .Przyznam że zostawienie na stanowisku budzi we mnie pewne obawy...

Bartek

• Strzelba
    • Legion
« Odpowiedź #56 dnia: Września 26, 2022, 12:21:48 pm »
Jeżeli jesteś sam na strzelnicy to musisz postąpić zdroworozsądkowo... masz kaburę to wkładasz do kabury, jak masz długą to... trochę problematyczne, ale musisz jakoś zabezpieczyć.

Jeżeli nie jesteś sam to zawsze broń możesz do kabury schować, jak długą to zastanów się jak będzie się czuła osoba nie podchodząca do tarczy jeżeli będziesz machał bronią przy tarczy.

wojtek

• Patent
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: Września 26, 2022, 07:22:51 pm »
Wydaje mi się, że nie do końca wyjaśniono wątek wypożyczenia broni. Na początku - kiedy idziemy po broń. Od razu po przyjsciu na strzelnice/przed wywołaniem nazwiska/po wywołaniu nazwiska? Początkujący (taki jak ja) nie do końca kojarzy Maćka/Marcina/Krzyśka - poprostu przygotowanie do patentu miało się najczęściej z jedną osobą. W momencie zaznaczenia, że będzie się strzelało z broni klubowej mam chodzic po strzelnicy z nadzieją, że uda mi się znaleźć w/w Panów?  ;D
Chyba najlepiej po prostu zapytać sędziego danej konkurencji czy można wypożyczyć broń. I na przykład w moim przypadku było tak, że w konkurencjach karabinowych (snajper, taktyk) panowie sędziowie pożyczli broń na miejscu, a jak o to samo zapytałem przy strzelbach to powiedzieli, żebym szukał pana Maćka to on mi pożyczy sprzęt. Jak znalazłem jego to pokazałem mu tylko metryczki, a on zaopatrzył mnie w amunicję i wytłumaczył skąd mam wziąć broń oraz komu później ją oddać. Także bez stresu, wszystko na miejscu można spokojnie ogarnąć. Organizatorzy i sędziowie są naprawdę pomocni :)

mateuszr

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: Listopada 07, 2022, 04:32:42 pm »
Nie bardzo wiem gdzie wrzucić to pytanie, więc może spróbuje tutaj.

Orientujecie się jak są liczone do przedłużenia starty w konkurencjach typu pistolet-karabin-strzelba? W rezultatach z zawodów jest to jedna pozycja, wiem że różne kluby róznie do tego podchodzą. Jak jest w Arsenale? Ma ktoś wiedzę, czy męczyć telefonicznie ? ;)

Bartek

• Strzelba
    • Legion
« Odpowiedź #59 dnia: Listopada 07, 2022, 05:02:37 pm »
Jeżeli masz licencję na 2022 rok to masz do przedłużenia zrobienie 4 startów w broni głównej (sam wybierasz) i po 2 starty w dodatkowej.
Przykładowo twoją główna bronią jest karabin, a masz pełną licencje Pistolet, Karabin i Strzelba. Oznacza to, ze masz do końca 2022 roku zrobić tzw osobostarty (czyli starty w konkurencji):
4 karabiny
2 pistolety
2 strzelby