Autor Wątek: Pierwsza licencja  (Przeczytany 16782 razy)

Gallanonim76

• Global Moderator
  • Karabin
Odp: Pierwsza licencja
« Odpowiedź #45 dnia: Września 03, 2022, 12:51:14 pm »
Nie ma kompletnie znaczenia.
Tzw. "broń wiodącą" możesz co roku sobie zmieniać. A tak po prawdzie, jeśli będziesz startował więcej niż tylko na wymagane minimum, to albo będzie to pistolet albo broń z której masz najwięcej startów - to zależy jaki algorytm przyjmie prezes przy wysyłaniu zgłoszeń przedłużenia licencji do PZSS.
Life is brutal and full of zasadzkas...

Bartek

• Strzelba
    • Legion
« Odpowiedź #46 dnia: Września 03, 2022, 02:04:10 pm »
Dowolna dyscyplina - to ty decydujesz o tym co będzie dla ciebie wiodące w danym roku. Tak, co roku możesz zmieniać.

Pamiętaj, że są też zawody pneumatyczne - dla klubowiczów za darmo. Możesz tam zrobić P + K.
Mój klub: Legion Tarnów -> https://legion.net.pl/

tdk

• Licencja
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: Listopada 03, 2022, 08:58:43 pm »
Witam wszystkich serdecznie ;)

mam jedno pytanie, odnośnie tego, co Bartek napisał wcześniej:

Jeżeli masz patent (w systemie) to możesz wnioskować o pierwszą licencję. Licencja będziesz miał taką samą jak patent. Czyli jak masz patent P, k i S to taką dostaniesz pierwszą licencję.

O licencję wnioskuj jak najszybciej jak otrzymasz patent (chyba, że zbliża się 31 października - po tym dniu otrzymasz od razu licencję na kolejny rok)

Niestety na to forum dotarłem już po złożeniu wniosku o licencję, przy czym zaznaczyłem opcję "na 2022 rok" (wniosek z 1 listopada 2022 roku). W takiej sytuacji z automatu dostanę licencję na 2023? Czy jednak na 2022 i będę musiał w miesiąc ogarnąć starty (albo i mniej, w zależności kiedy tą licencję wydadzą)? :P

Nii

• Arsenał
  • Karabin
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: Listopada 03, 2022, 09:16:27 pm »
Wnioski i tak w pierwszej kolejności akceptuje Prezes i obstawiam że "przekieruje" go na 2023. Zawsze możesz napisać na klub@kksarsenal.pl krótką informacje że prosisz o zmianę wniosku na 2023.

Gallanonim76

• Global Moderator
  • Karabin
« Odpowiedź #49 dnia: Listopada 04, 2022, 12:23:48 am »
Póki klub nie będzie miał licencji na 2023 rok, to żaden zawodnik Arsenału nie dostanie licencji zawodniczej na 2023.
Więc raczej sprawa Twojej licencji albo zostanie zawieszona albo (i to gorsza wersja) dostaniesz za miesiąc licencję na 2022 i będziesz miał 3 tygodnie na wystrzelanie minimum - sprawa do zrobienia na jednych zawodach w Bochni ale trzeba się nieźle uwijać.

Nii

• Arsenał
  • Karabin
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: Listopada 04, 2022, 07:05:06 am »
@Gallanonim76 proszę Cię... nie strasz nowych członków. Naprawdę myślisz że jak się system odblokuje to Prezes wbiję pierwszą licencje na 2022 skoro wbicie jej na 2023 z automatu daje mu w gratisie listopad i grudzień tego roku? Szczególnie teraz jak PZSS ma poślizg.

@tdk chcesz mieć 100% pewności?
- zaloguj sie na https://portal.pzss.org.pl/Account/Login
- zakładka "wnioski - licencje zawodnicze"
- kliknij w historię zapewne masz "Złożony - nowa licencja"

Napisz na @ którego podałem wcześniej że prosisz o anulowanie/zmianę wniosku już na 2023 rok, za kilka dni sprawdź czy coś zmieniło sie w historii wniosku.

Gallanonim76

• Global Moderator
  • Karabin
« Odpowiedź #51 dnia: Listopada 04, 2022, 02:06:04 pm »
Nie dostaje w gratisie listopada i grudnia - takie starty nie będą się liczyć do przedłużenia. Licencja jest ważna na dany rok kalendarzowy czyli dopiero od 1 stycznia.
Dodatkowo na taką licencję wątpliwe by WPA wydało decyzję o pozwoleniu przed końcem grudnia.

Nii

• Arsenał
  • Karabin
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: Listopada 04, 2022, 04:44:30 pm »
Nie dostaje w gratisie listopada i grudnia - takie starty nie będą się liczyć do przedłużenia. Licencja jest ważna na dany rok kalendarzowy czyli dopiero od 1 stycznia.

Ale tutaj nie było pytania czy starty w tych dwóch miesiącach liczą sie do licencji na 2023 czy nie.

Dodatkowo na taką licencję wątpliwe by WPA wydało decyzję o pozwoleniu przed końcem grudnia.

Pokaż mi proszę zapis w ustawie o broni i amunicji, albo w jakimkolwiek innym rozporządzeniu który definiuje jak długo członek PZSS ma mieć licencje by ta była akceptowana przez WPA przy rozpatrywaniu wniosku o pozwolenie. Jest informacja że ma być aktualna i to właśnie widzi WPA jak sprawdza sobie w https://portal.pzss.org.pl/data/search A jak dostarczysz im wygenerowany zaświadczenie z portalu PZSS (pdf podpisane elektronicznie - a akceptują go w 100%) to widzą tylko "licencja ważna do dnia"
Przypominam że wydanie pozwolenia na broń w celach sportowych/sport kolekcja - odbywa sie obligatoryjnie po spełnieniu wszystkich wymagań zawartych w ustawie i działa to zero-jedynkowo. Spełniasz = dostajesz, nie spełniasz = nie dostajesz. Jazda zaczyna sie przy rozszerzeniu ;)

Więc tak, dalej podtrzymuje że złożenie wniosku po 1 listopada na 2023 rok daje zawodnikowi dwa miesiące gratis, które niekoniecznie musi wykorzystać do odbycia startów w celach utrzymania licencji  8)

tdk

• Licencja
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: Listopada 04, 2022, 07:13:32 pm »
Dzięki za informacje ;) Na portalu PZSS mam informację "Złożony - nowa licencja", "Zatwierdzony przez klub", "oczekiwanie na opłacenie przez klub". No nic, napiszę do Klubu, zapytam jak to Prezes widzi i czy ewentualnie da się to jakoś ogarnąć. Jak nie, trudno, będę próbował zrobić te starty :P

Smoku

• Patent
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: Listopada 04, 2022, 08:06:42 pm »
Dzięki za informacje ;) Na portalu PZSS mam informację "Złożony - nowa licencja", "Zatwierdzony przez klub", "oczekiwanie na opłacenie przez klub". No nic, napiszę do Klubu, zapytam jak to Prezes widzi i czy ewentualnie da się to jakoś ogarnąć. Jak nie, trudno, będę próbował zrobić te starty :P

Pamiętaj, że do przedłużenia licencji liczą się również zawody z broni pneumatycznej organizowane na ul Centralnej w Krakowie.

Dawid Wójs

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: Listopada 07, 2022, 10:43:41 pm »
Pamiętaj też o opłaceniu swojej pierwszej licencji na zawodnik.rezultaty24.pl.

tdk

• Licencja
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: Listopada 09, 2022, 02:12:36 pm »
Napisałem na tego maila podanego powyżej, nikt mi nie odpowiedział, a dzisiaj PZSS przyznał mi licencję ważną do końca 2022 roku :P Także będę musiał na wariata starty robić. Mam pytanie do doświadczonych Kolegów i Koleżanek, na które zawody najlepiej się zapisać i w których konkurencjach wystartować, żeby jakoś w miarę bezstresowo to ogarnąć? Strzelałem jedynie statycznie, jak na kursie do patentu (szczerze to dynamika mnie na razie przeraża) i ze dwa razy dawno temu strzelałem trapa z myśliwskiej :P Z góry dzięki za pomoc ;)

Nii

• Arsenał
  • Karabin
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: Listopada 09, 2022, 02:17:12 pm »
Ehh....  :-\

Najszybciej i najtaniej:

03.12.2022   Zawody Pneumatyczne   Kraków, centralna 60   P K (jako klubowicz start za darmo)
04.12.2022   Małopolska Liga Śrutowa   Pasternik   P K S

Margreta

• Karabin
« Odpowiedź #58 dnia: Listopada 09, 2022, 05:30:46 pm »
Chyba że przed Pasternikiem jeszcze Bochnia 20. listopada, żeby nie tak rzutem na taśmę w ostatnim terminie. Tutaj masz kalendarz z Małopolski: http://mzss.pl/index.php?page=kalendarz
Na pewno zapisuj się na zawody na Centralnej, tam jest spokój, na luzie można strzelić pistolet i karabin jedynie na zaliczenie a nie na wynik, co w Twojej sytuacji jest zrozumiałe. O wynik powalczysz spokojnie w przyszłym roku. Zapisy otwarte są tydzień przed zawodami i niestety trzeba polować, bo w końcu roku dużo osób uzupełnia brakujące starty. Zresztą nie tylko na Centralnej, inne też.
Jeśli strzelałeś trapa i chcesz zaliczyć strzelbę w tej konkurencji, to na pewno klubowa Drużyna Trapa przyjmie Cię na trening, w środy o 15. Wątek: https://forum.kksarsenal.pl/index.php?topic=46.0

tdk

• Licencja
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: Listopada 09, 2022, 06:36:05 pm »
Chętnie bym poćwiczył trapa, ale na chwilę obecną środy są dla mnie problematyczne z uwagi na sprawy zawodowe i rodzinne :P no nic, będę musiał kombinować, a jak się nie uda, to wydać te 800 zł na egzamin klubowy  :-[