Autor Wątek: 11 listopada 2022 zakaz noszenia broni  (Przeczytany 2120 razy)

Arek J

• Arsenał
  • Licencja
  • *
11 listopada 2022 zakaz noszenia broni
« dnia: Listopada 08, 2022, 08:34:38 pm »
Z tego co wyczytałem, to 11 listopada w Krakowie, Warszawie i Wrocławiu ma obowiązywać rozporządzenie o zakazie przemieszczania się z bronia. Na wszelki wypadek uwzględnijcie to w swoich planach treningowych  8)

Margreta

• Karabin
Odp: 11 listopada 2022 zakaz noszenia broni
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 08, 2022, 08:38:46 pm »
No faktycznie. Ciekawa sprawa. Podobno chodzi zarówno o noszenie jak i przemieszczanie.

Bartek

• Strzelba
    • Legion
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 08, 2022, 09:06:45 pm »
« Ostatnia zmiana: Listopada 08, 2022, 09:08:37 pm wysłana przez Bartek »
Mój klub: Legion Tarnów -> https://legion.net.pl/

Cybul

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 08, 2022, 10:37:20 pm »
wtedy zostaje w domu :D więc jak ktoś ma zamiar mi coś ukraść ;) to czeka na niego załadowana ;) taki joke dla wyluzowania :D

Gallanonim76

• Global Moderator
  • Karabin
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 09, 2022, 12:02:07 pm »
Co najlepsze, to wg niektórych wykładni nawet z szafy nie wolno Ci wyjąć bo to już przemieszczanie. Tak samo jak czyszczenie broni w domu przy zimnym piwku.  ;)
Life is brutal and full of zasadzkas...

MarcinT

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 10, 2022, 07:37:57 pm »
Zawsze mnie to fascynuje legalny "opapierowany" posiadacz broni nie może przenosić broni ...
Bo oczywiście w tym dniu np "sfiksuje" i zacznie naparzać ...
albo ...
... ze tłumaczą aby nie robić prowokacji czy uczestniczyć w prowokacjach itp BZDURY.
Bo oczywiście w tym dniu legalny posiadacz Obwiesza się sprzętem Swym i idzie ma Pochód ...
Aby nie wiem ostrzeliwać się ???
albo
ją zacznie gubić po drodze (oczywiście po za 11 listopada nie może jej zgubić) a ktoś nie może jej podnieść i ....

Cytuję :
"Jak czytamy w uzasadnieniu, wprowadzenie zakazu związane jest z "kilkusettysięczną liczbą uczestników różnego rodzaju wydarzeń związanych z obchodami Narodowego Święta Niepodległości, a także sytuacją międzynarodową" i właśnie ze względu na to "istnieje konieczność zapewnienia wzmocnionych rygorów bezpieczeństwa i porządku publicznego na obszarze miasta stołecznego Warszawy oraz miasta Krakowa i Wrocławia". Zakaz, zdaniem resortu spraw wewnętrznych i administracji, zmniejszy ryzyko „wystąpienia zagrożenia dla bezpieczeństwa lub porządku publicznego" ponieważ "posiadacze broni nie będą mogli nosić ani przemieszczać się z bronią, dzięki czemu wyeliminowane zostaną ewentualne przypadki utraty broni, a tym samym niebezpieczeństwo dostania się jej w ręce osób nieuprawnionych i jej użycia".

A może właśnie z sytuacją międzynarodową i właśnie 11 listopada otworzyć wszelkie strzelnice w tym wojskowe i dać ludziom postrzelać aby jak taki obywatel znajdzie takiego AK, AR Pistol itp ... jak by co wiedział jak to działa i nie zaczął strzelać tym "ciepłym" do siebie ?
Ale nie .... 

Grzehuu

• Arsenał
  • Karabin
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 10, 2022, 09:21:05 pm »
na debili w (nie)rządzie nie ma siły :(
"Znacznie więcej niż dobrym słowem zdziałasz dobrym słowem i spluwą." — Al Capone

MJacek

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 10, 2022, 11:25:18 pm »
Co fakt, to fakt...

Piotr

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 11, 2022, 08:04:50 am »
Pięknie i wspaniale, ale.... gdzie to ogłosili?
O ile projekt można łatwo znaleźć i artykuły o tym, o tyle mnie nie udaje się dotrzeć do OGŁOSZONEJ treści.

A przecież to powinna być BARDZO łatwa do znalezienia informacja.
Może kiepsko szukam.

marko101

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 11, 2022, 08:21:19 am »

Piotr

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 11, 2022, 09:29:07 am »
no, dzięki.
A tak humorystycznie już. Jak dosłownie można odbierać dany zwrot:

"Wprowadza się zakaz noszenia i przemieszczania w stanie rozładowanym wszelkiego rodzaju broni"

To znaczy że w załadowanym można? ;D
« Ostatnia zmiana: Listopada 11, 2022, 09:33:27 am wysłana przez Piotr »

wojciechczaja

• Arsenał
  • Patent
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 11, 2022, 09:50:55 am »
W rozumieniu ustawy noszenie broni oznacza każdy sposób przemieszczania załadowanej broni przez osobę posiadającą broń.
« Ostatnia zmiana: Listopada 11, 2022, 09:54:19 am wysłana przez wojciechczaja »

Piotr

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 11, 2022, 05:53:52 pm »
W rozumieniu ustawy noszenie broni oznacza każdy sposób przemieszczania załadowanej broni przez osobę posiadającą broń.

Dlatego napisałem:

A tak humorystycznie już.

wojciechczaja

• Arsenał
  • Patent
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 11, 2022, 06:27:00 pm »
No chyba nie zrozumiałem humoru  :D

i pewnie dlatego zdziwiło mnie dzisiaj (defilada na Placu Matejki w Krakowie)
jak kilkadziesiąt sztuk broni było przenoszone a później z nich strzelano
coś w rodzaju  trapa synchronicznego - chociaż rzutków nie mogłem dojrzeć -
to było ich chyba ze trzy

wszystkim forumowiczom Wszystkiego Najlepszego z okazji Święta Niepodległości  ;)

cuchu

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 14, 2022, 10:42:19 am »
Zawsze mnie to fascynuje legalny "opapierowany" posiadacz broni nie może przenosić broni ...
Bo oczywiście w tym dniu np "sfiksuje" i zacznie naparzać ...
albo ...
... ze tłumaczą aby nie robić prowokacji czy uczestniczyć w prowokacjach itp BZDURY.
Bo oczywiście w tym dniu legalny posiadacz Obwiesza się sprzętem Swym i idzie ma Pochód ...
Aby nie wiem ostrzeliwać się ???
albo
ją zacznie gubić po drodze (oczywiście po za 11 listopada nie może jej zgubić) a ktoś nie może jej podnieść i ....

Przyznam, że w ogóle nie rozumiałem tego przepisu, myślałem tak, jak @MarcinT, choć może jestem misiem o bardzo małym rozumku  ;)

ktoś mi powiedział, że to taki przepis, żeby - jakby coś się wydarzyło - to był paragraf na człowieka, ale przecież paragrafów jest wiele już istniejących: na zgubienie broni, na porzucenie, dopuszczenie do utraty, a już całkowicie na 'użycie niezgodne z przeznaczeniem',
więc po co dodatkowy przepis, który zresztą jest trochę 'oczywisty' (jasne, można np. na żelazku nakleić naklejkę, że jest gorące, ale jednak zakładamy pewną inteligencję podstawową ludzi, szczególnie wśród ludzi, którzy jakieś egzaminy, badania itp. przeszli (bo nie potrafię sobie wytłumaczyć po jaką cholerę zdrowo myślący człowiek miałby iść z bronią na uroczystości z okazji Dnia Niepodległości - jeśli się boi zadymiarzy to niech siedzi w domu a nie bierze broń do samoobrony), a jeśli by się znalazł typ, który to oleje, to nie sądzę, żeby dodatkowy przepis go jakoś specjalnie zniechęcił do tego,

ktoś inny powiedział mi, że ten przepis to taka reklama rządu: 'społeczeństwo - zobaczcie jak o Was dbamy, bo zabraniamy przemieszczać się ludziom z bronią', oczywiście dla nas ze środowiska może być pozbawiony sensu ale ktoś nie w temacie może to kupi,
pewnie takie wytłumaczenie ma sens,
zobaczcie jednak w jakim świetle przedstawia rząd posiadaczy z bronią, skoro robi z nich idiotów, którzy tylko czekają, żeby z bronią przyłączyć się do pochodów i demonstracji,
trochę to rzutuje na całe środowisko.... :(