Autor Wątek: WPA  (Przeczytany 13595 razy)

wodan

• Global Moderator
  • Karabin
    • Wodana zabawy z bronią
Odp: WPA
« Odpowiedź #150 dnia: Kwiecień 19, 2023, 09:38:00 am »
Ok, promesy doszły. Awizo było wczoraj (18.04), data nadania na kopercie 13.04. Ale o legitymacji do dopuszczenia ni widu ni słychu.

Amrosss

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #151 dnia: Kwiecień 19, 2023, 06:28:33 pm »
Ok, promesy doszły. Awizo było wczoraj (18.04), data nadania na kopercie 13.04. Ale o legitymacji do dopuszczenia ni widu ni słychu.
Dzwoniłem dziś i również dostałem info że promesy zostały wysłane.
Czyli ja to jest teraz skoro masz promesy to możesz nabyć broń i ją zarejestrować nie mając jeszcze legitymacji?

Bartek

• Strzelba
    • Legion
« Odpowiedź #152 dnia: Kwiecień 19, 2023, 06:30:33 pm »
Książeczkę dostajesz po nabyciu pierwszej sztuki. Jeżeli książeczkę już masz i jest w WPA to dalej możesz zakupić broń. Do jej zakupu jest potrzebna promesa i dowód osobisty.
Mój klub: Legion Tarnów -> https://legion.net.pl/

Cybul

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #153 dnia: Maj 29, 2023, 11:38:04 pm »
Zapytam dla pewności ;) czy papiery poczta wysyła się dalej na Mogilską?

dulare

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #154 dnia: Maj 30, 2023, 05:55:57 am »

Dobre pytanie. Ta strona:
https://malopolska.policja.gov.pl/krk/kontakt/pozwolenia-na-bro/310,Pozwolenia-na-bron-i-licencje.html
podaje Mogilską jako adres do korespondencji, podczas gdy ta strona:
https://malopolska.policja.gov.pl/krk/wolnytekst/357,Wydzial-Postepowan-Administracyjnych.html
podaje po prostu adres na Zgody, bez informacji gdzie wysyłać korespondencję. Na Twoim miejscu zadzwonił bym tam dzisiaj i zapytał. A następnie wrzuć proszę tutaj informację.

Natomiast gdybym nie mógł zadzwonić, wysłałbym na Mogilską. Tam wysyłało się jeszcze zanim WPA przeniosło się ze Zgody do Centrum Administracji HTS i zanim wrócili na Zgody. Na Mogilskiej także odbierali (nie wiem jak teraz) przesyłki z ePUAP.

Cybul

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #155 dnia: Maj 30, 2023, 08:13:11 am »
Po telefonie do WPA potwierdzono mi że korespondencję dalej wysyła się na Mogilską z dopiskiem Wydział Postępowań Administracyjnych. Czyli korespondencja bez zmian.
Pozdrawiam

PiotrK

• Arsenał
  • Patent
  • *
« Odpowiedź #156 dnia: Maj 30, 2023, 09:56:55 pm »

Tak, dokumenty pocztą wysyła się na Mogilską. Sam przerabiałem ten temat jak wysyłałem swoje wnioski.

Moja droga o pozwolenie wyglądała tak:

02.05.2023 - wysłałem wniosek pocztą (polecony priorytet + potwierdzenie odbioru).

04.05.2023 - mój wniosek został odebrany przez WPA. 

08.05.2023 - dzwonił do mnie Pan z WPA z informacją że muszę przez ePUAP wysłać wniosek o zmian liczby sztuk broni z 6 na 10 dla sportowej oraz z 6 na 20 dla kolekcjonerskiej. Dodatkowo podyktowano mi jakie kategorie mam zaznaczyć w przypadku dopuszczenia (chodziło o A, H, I, J, L). 

18.05.2023 - kolejny telefon dostałem od zastępcy dzielnicowego aby przeprowadzić krótki wywiad
29.05.2023 - listonosz zostawił awizo
30.05.2023 - odebrałem list z pozwoleniem :)

Teraz rozglądam się za sejfem i będę wnioskować o promesy
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2023, 10:15:01 pm wysłana przez PiotrK »
Piotr K

dulare

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #157 dnia: Maj 31, 2023, 05:34:39 am »
Po telefonie do WPA potwierdzono mi że korespondencję dalej wysyła się na Mogilską z dopiskiem Wydział Postępowań Administracyjnych. Czyli korespondencja bez zmian.
Pozdrawiam

Dzięki za potwierdzenie!

prozm

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #158 dnia: Czerwiec 12, 2023, 10:49:26 am »
Gdzie znajdę numery kont do wpłat?

wodan

• Global Moderator
  • Karabin
    • Wodana zabawy z bronią
« Odpowiedź #159 dnia: Czerwiec 12, 2023, 10:52:33 am »

prozm

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #160 dnia: Czerwiec 12, 2023, 11:00:50 am »
@wodan dzięki.

krkotara

• Arsenał
  • Patent
  • *
« Odpowiedź #161 dnia: Sierpień 17, 2023, 11:30:43 am »
Czesc,

Post informacyjny.

Dzisiaj rejestrowalem bron, i dowiedzialem sie od znanego wszystkim funkcjonariusza (siwy z brodka) iz mozna teraz wnosic z 10 pozwolen na sport i 20 na kolekcje, a nawet cytuje " 12 na sport moze sie udac", na "pierwszy raz".

Dla juz posiadajacych, trzeba zlozyc wniosek o rozszerzenie powolujac sie na art 155 KPA i dolaczyc odpowiednie dokumenty tj. zaswiadczenia o aktywnym uczestnictwie w treningach klubowych, lista startow (od klubu lub pzss) i oczywisicie jakies pare zdan sensownych czemu potrzeba wiecej.

Uslyszalem zeby zrobic to dopiero przy rejestracji broni na ostatnia "promese" nie wczesniej.

Pozdrawiam!

PiotrK

• Arsenał
  • Patent
  • *
« Odpowiedź #162 dnia: Wrzesień 11, 2023, 04:17:25 pm »
Siemka, chciałbym się tylko podzielić moją opinią na temat WPA w KRK.

- Pierwsza sztuka broni rejestrowana przy pomocy Poczty polskiej. Tydzień oczekiwania i wszystko załatwione. Legitymacja posiadacza broni oraz legitymacja osoby dopuszczonej dostarczona była do odebrania na poczcie ponieważ listonosz nie zastała mnie na mieszkaniu.

- Dziś zarejestrowałem drugą sztukę broni osobiście na os. Zgody. Brak kolejki, sprawę załatwiłem w 5 min.

Generalnie jestem pozytywnie zaskoczony działaniem WPA. Aktualnie zero problemów, oby tak dalej  ;)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2023, 04:22:34 pm wysłana przez PiotrK »
Piotr K

cuchu

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #163 dnia: Wrzesień 12, 2023, 07:24:39 am »
Ja wczoraj rejestrowałem kolejną sztukę,

nie było żadnej kolejki (ale to może przypadek),

rzeczywiście - zabarykadowani sią dość mocno - ten domofon robi jakieś takie niemiłe wrażenie,
urząd jaki by nie był powinien być otwarty na petenta - tak się powinno projektować biuro do przyjmowania ludzi, żeby nie byli blokowani od razu na wejściu,
a tak przypomina mi to dom prywatny, gdzie na wstępie muszę się tłumaczyć po co i do kogo przychodzę przychodzę,
jeden plus, że po podaniu powodu wizyty - Pani wychodzi i od razu prowadzi do swojego biurka, więc nie ma szukania odpowiedniej osoby,
nie wiem jak to działa przy większej liczbie osób - pewnie nieco gorzej,

poza tym obsługa super (miła Pani policjant) - wszystko załatwiłem szybko i sprawnie

Pawel

• Licencja
  • **
« Odpowiedź #164 dnia: Wrzesień 12, 2023, 02:12:40 pm »
Potwierdzam, wszystko szybko i sprawnie, mało tego jak wpisałem na wnioskach o pozwolenie liczbę sztuk 5 (sport) i 5 (kolekcja) to Pan od razu kazał mi to skreślić i wpisać odpowiednio 10 i 20. Chyba miałem zdziwioną minę, bo powiedział "Niech mi Pan zaufa, nie będzie Pan do nas biegał" ;)

Siemka, chciałbym się tylko podzielić moją opinią na temat WPA w KRK.

- Pierwsza sztuka broni rejestrowana przy pomocy Poczty polskiej. Tydzień oczekiwania i wszystko załatwione. Legitymacja posiadacza broni oraz legitymacja osoby dopuszczonej dostarczona była do odebrania na poczcie ponieważ listonosz nie zastała mnie na mieszkaniu.

- Dziś zarejestrowałem drugą sztukę broni osobiście na os. Zgody. Brak kolejki, sprawę załatwiłem w 5 min.

Generalnie jestem pozytywnie zaskoczony działaniem WPA. Aktualnie zero problemów, oby tak dalej  ;)