Autor Wątek: WPA  (Przeczytany 13893 razy)

robo7

• Arsenał
  • Licencja
  • *
WPA
« dnia: Lipiec 14, 2022, 07:11:55 pm »
 I kolejny krok. Mamy już patent , jest licencja ,komplet badań więc  szukamy pierwszych startów a w ;tle;  działamy z wpa...I tu pytanie do  tych dla których jest to już historia...
 Wasze doświadczenia? Czy np; składanie dokumentów osobiście w formie papierowej  jest OK? Prosić o jakieś potwierdzenie złożenia w/w Wpa? A zaświadczenie o członkostwie w klubie od Prezesa jest konieczne?

Nii

• Arsenał
  • Karabin
  • *
Odp: WPA
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 14, 2022, 07:34:28 pm »
Jeżeli Jesteś z Krakowa to proponuję składać osobiście. Dotychczas nasze WPA dawało bez marudzenia 6+6 i nie wymagało przedstawienia startów w zawodach, nie wiem jak jest teraz przy nagłym wzroście "zainteresowania" związanym z Ukrainą. Zaświadczenie od Prezesa bezwzględnie wymagane ;)

robo7

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 14, 2022, 07:57:26 pm »
No właśnie chciałem zdążyć przed tym ;wzrostem zainteresowania;) Trochę nie ogarniam tego zaświadczenia od Prezesa- wszak czy należę do klubu czy nie wynika z dokumentów pzss ale co tam  jak trzeba to trzeba i już. Dziękuję za odp.

Margreta

• Karabin
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 14, 2022, 08:13:56 pm »
Wzrost zainteresowania raczej już robi się spadkiem zainteresowania. Nie ma problemów z 5+5, nie wiem jak 6+6. Na 5+5 nie wymagają żadnych startów, można wnioskować bez ani jednego i wydają pozwolenia. Stan na kwiecień b.r.
Proponuję przygotować dokumenty tak żeby nie nie było pytań, wszystko dokładnie, potwierdzenia podrukowane, pospinać spinaczami. Potwierdzenia przelewów też, osobno ten za kolekcję, ten za sport, ten za dopuszczenie, bo mogą różne osoby się tym zajmować.
Zaświadczenie od Prezesa konieczne, potwierdzam.
Ja wysłałam pocztą, też było ok. Miesiąc czekania na samo wydanie plus poczta.

Gallanonim76

• Global Moderator
  • Karabin
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 14, 2022, 08:18:41 pm »
Żadnych startów nie wymagają.
Ksera dowodu osobistego nie załączać.
Papierowe wersje patentu i licencji - żadnych płyt ani pendriv'ów. Na wszelki wypadek mieć na telefonie ściągnięte pdf'y tych dwóch i jak się jednak zażądają to wysłać mailem lub e-puapem.
Zaświadczenie z klubu konieczne - oczywiście, że to nonsens bo jak się ma licencję PZSS to przynależność klubowa jest obowiązkowa.
Jak z Krakowa i okolic to najlepiej osobiście we wtorki - ewentualna korekta wniosku możliwa na miejscu.
Potwierdzenie złożenia wniosku to ich obowiązek na wezwanie petenta - kopia wniosku, przybiją pieczątkę "wpłynęło dnia ....".
Na wniosku nie dopisywać "w przypadku pozytywnego rozpatrzenia wniosku i wydania pozwolenia na broń, wnioskuję o wydanie promes" - bo odrzucą cały wniosek, WPA Kraków nie praktykuje przyjmowania warunkowego wniosku o promesy.
Złożyć od razu wniosek o broń sportową do celów kolekcjonerskich - przy osobistym składaniu wymagane są papierowe oryginały zaświadczenia i statut stowarzyszenia kolekcjonerskiego.
Dołączyć wydruki potwierdzające dokonanie przelewów.

Jak dostaniesz pocztą decyzję, w tym samym dniu przez e-puap zrzec się prawa do odwołania od decyzji, a po 5min wysłać wniosek o promesy z elektronicznym potwierdzeniem dokonania opłaty za nie.
Life is brutal and full of zasadzkas...

moriarek

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 14, 2022, 08:19:44 pm »
To ja się podzielę moimi doświadczeniami z marca:

Z racji, że godziny przyjmowania osobistego w WPA mi średnio pasowały, postanowiłem iść drogą elektroniczną + poczta: wszystkie papiery (osobne wnioski podpisane elektroniczne + skany) puściłem do WPA przez EPUAP, plus oryginały poleconym. Wnioskowałem 6+6. Po 2 dniach telefon z WPA, że jednak zaświadczenie od Prezesa, sama nazwa klubu na licencji im nie wystarczy, a przynajmniej wydłuży oczekiwanie. Z Prezesem nie było problemu - szybki telefon, umówiliśmy się na odbiór na najbliższych zawodach (w najbliższą niedzielę), przy okazji zrobiłem sobie pierwsze starty.

Potem już z górki: wizyta dzielnicowego, decyzja przyszła pocztą, potem wniosek o promesy (też EPUAP i poczta), przyszły w niecałe 2 tygodnie. Potem rejestracja: faktury do WPA poleconym i po 1.5 tygodnia przyszła legitymacja.

Takie są moje doświadczenia z marca/kwietnia, czy coś się zmieniło od tego czasu z przyczyn "rocznika wojennego" czy urlopów nie wiem

Breniacz

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 14, 2022, 09:23:52 pm »
Ja przygodę zakończyłem niecałe 3 tygodnie temu, wszystko co napisano wyżej jest aktualne.
Mój czas oczekiwania od wniosku do decyzji to ~42 dni. Wszystko przedłużyło się przez opinie dzielnicowego z Krakowa (mój rejon to III komisariat). Wywiad został przeprowadzony w ostatnim możliwy dzień wyznaczony dzielnicowym przez WPA. Kontakt z III komisariatem był ciężki, dopiero w ostatnim dniu trafiłem na kogoś, kto chyba faktycznie mnie sprawdził w systemie i zorientował się, że ten dwutygodniowy termin im się kończy. Jak się skapneli, to potrafili przeprowadzić wywiad po 30 minutach :P

Jeśli chodzi o wnioski to wcześniej zadzwoniłem do WPA i zrobiłem tak jak mi powiedzieli, że chcą. Każdy wniosek osobno, płatności rozdzielone na 3 osobne wpłaty. Nie bać się podpisanych cyfrowo zaświadczeń, miła pani z sekretariatu powiedziała, że bez problemu sobie sprawdzą (ważne, żeby na wydruku widniała ta adnotacja o podpisie cyfrowym). I nie przesyłać nic na nośnikach bo i tak tego nie mogą otworzyć z kwestii bezpieczeństwa.

Przy odbiorze decyzji od razu zostawiłem wniosek o promesy wraz z rezygnacją z tego 14 dniowego okresu odwołania. Nie było z tym problemów, napisałem to na miejscu przy okienku.

Aha, we wszystkich wnioskach czy pismach bazowałem na szablonach ze strony krakowskiego WPA. Jeśli ktoś chciałby gotowce to proszę napisać na PW, podeśle pliki tekstowe :)

robo7

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 14, 2022, 09:47:19 pm »
No tak  ale w pdf z PZSS/patent, licencja/ nie ma adnotacji o podpisie elektronicznym...

Gallanonim76

• Global Moderator
  • Karabin
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 14, 2022, 10:09:41 pm »
Z portalu PZSSu ściągasz w PDFie z podpisem elektronicznym.
Proponuję zrobić test: ściągnij z portalu - jest przycisk "pobierz", ale otwórz pobrany plik w przeglądarce Acrobat Reader, najedź na podpis ze znaczkiem PZSSu - wyskoczy Ci potwierdzenie o podpisie elektronicznym. Przed chwilą to zrobiłem - działa.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 14, 2022, 10:14:46 pm wysłana przez Gallanonim76 »

robo7

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 14, 2022, 10:21:23 pm »
Masz rację - otwierałem inną przeglądarką...

Gallanonim76

• Global Moderator
  • Karabin
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 14, 2022, 10:44:11 pm »
Co do zasady akurat krakowskie WPA samo sobie potwierdza autentyczność wydruku decyzji o nadaniu patentu i licencji.
To nie Katowice, które wolą rozesłać listy o dostarczeniu potwierdzeń niż wysilić się i sprawdzić to na stronie PZSSu.

michalm

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 14, 2022, 11:06:04 pm »
Wszystko zostało napisane. Dodam jedynie, że: 6+6 jest bezproblemowe.
Michal

Aruko

• Arsenał
  • Patent
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 28, 2022, 03:31:16 am »
Ja tylko dodam jako posiadacz swieżego pozwolenia (wydane początkiem lipca) - 6 na sport + 10 na kolekcję przechodzi bez problemu, a przynajmniej u mojego prowadzącego sprawę (Pani Katarzyna)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 28, 2022, 03:35:02 am wysłana przez Aruko »

Domel

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 28, 2022, 06:46:30 pm »
Biedna Pani Katarzyna , teraz będzie miała 3x więcej roboty niż inni  ;D ;D ;D

Nii

• Arsenał
  • Karabin
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 28, 2022, 08:15:48 pm »
Z rozszerzeniem też nie ma problemu: 12 zawodów, 16 konkurencji, 49 osobostartów i dali +6 na sport ;)