Ankieta

Chcę wziąć udział w spotkaniu - prezentacji broni - ankieta dla widowni

tak, w 2022
6 (60%)
tak, w 2023
4 (40%)

Głosów w sumie: 10

Autor Wątek: Teoria do praktyki  (Przeczytany 2031 razy)

Margreta

• Karabin
Teoria do praktyki
« dnia: Lipiec 03, 2022, 08:24:13 pm »
Mamy patent, mamy licencję, ale skąd zdobywać dalszą wiedzę? Bo do patentu, wiemy. Ale później? Podrzucicie jakieś podpowiedzi?

Nasuwa się pytanie, jaką wiedzę.
W pierwszej kolejności – jeśli korzystamy z broni klubowej, to pasuje wiedzieć jak działa. Na zawodach mało że stres związany z pierwszymi startami, to jeszcze nie jesteśmy pewni jak odbezpieczyć czy załadować broń, którą zaraz dostaniemy do ręki. Możemy znaleźć na Youtube instrukcję. Tak żeby można było wcześniej w spokoju ogarnąć działanie oglądając filmik. Tylko czego szukać ??? Pytanie do zaawansowanych: jaka broń jest nam użyczana na zawodach? Pistolety, karabiny i strzelby klubowe – jakie są do której konkurencji?

Bartek

• Strzelba
    • Legion
Odp: Teoria do praktyki
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 03, 2022, 08:30:20 pm »
Jest to ciężki temat, ale po prostu można poprosić znajomego. Pozdrawiam dwóch kolegów, którym dzisiaj pokazywałem co i jak zrobić z pompką (na patencie strzelają wszyscy w boka). Krótki pokaz, sprawdzenie na sucho i od razu było widać, że idzie lepiej na torze :)

Dodatkowo zawsze można się umówić na strzelnicy i jak się da pokazać jak działa dany sprzęt i na co zwrócić uwagę.
Mój klub: Legion Tarnów -> https://legion.net.pl/

Margreta

• Karabin
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 03, 2022, 08:36:20 pm »
Tak, można się umówić, ale łatwiej jest gdy wie się jakie modele są do wypożyczenia na zawodach. Jednym osobom jest łatwiej się z kimś umówić, a inni wolą najpierw w spokoju spojrzeć w domu, tylko muszą wiedzieć na co ;D
Stąd moje pytanie. Podpowiesz jakie modele?

Gallanonim76

• Global Moderator
  • Karabin
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 03, 2022, 08:51:55 pm »
1. Pompka - Mossberg Maverick 88
2. BOK - Browning
3. Pistolet bocznego zapłonu - Margolin
4. Pistolet centralnego zapłonu - CZ Shadow 1
5. Karabin bocznego zapłonu - Vostok CM2
6. Karabin centralnego zapłonu - AR15 Mossberg MMR (chyba)

Jeśli ktoś chce korzystać z broni klubowej, to najlepiej umówić się z Maćkiem na Pasterniku (dotyczy to tylko poz.1, 2, 5). Tak, wiem, to są koszty. Dlatego jeśli ktoś ma ochotę to zapraszamy na treningi rzutków - na najbliszym treningu będę miał strzelbę samopowtarzalną DORUK, wezmę zbijaki, będzie można sobie potrenować manual i ładowanie.
Co do centralnego zapłonu - tu jest trudniej, bo najlepiej byłoby pojechać na Bochnię. Na innych krakowskich strzelnicach, jeśli ktoś nie ma pozwolenia na broń, niestety wymagają wynajęcia instruktora, a to już większe koszty niż trening u Maćka. Najlepiej by było jechać na zawody do Bochni i tam poprosić kogoś o instruktarz.
Zawsze też tutaj można się umówić na taki pokaz przy okazji zawodów.
Life is brutal and full of zasadzkas...

Margreta

• Karabin
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 03, 2022, 09:00:54 pm »
O właśnie o to chodziło. Dzięki 😊

Gallanonim76

• Global Moderator
  • Karabin
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 03, 2022, 09:11:07 pm »
Nie da się ukryć, że takich szkoleń w naszym klubie brakuje. W czasie przygotowania do patentu jest na tyle mało czasu, że nie starcza go nawet na pokazanie jak się rozbiera i czyści choćby Margolina - jest sama obsługa/manual strzelania.
Rozmawiałem na ten temat z władzami klubu ale nie ma szans na takie szkolenia - za mało ludzi.
Jedyne rozwiązanie to umawiać się ze strzelcami na forum - albo dajecie znać, że chcielibyście się pouczyć i wtedy ktoś z "posiadaczy" się odezwie; albo w drugą stronę - posiadacz pisze, że będzie tu i tu, będzie miał to i to.

Co do przepisów sportowych - tu już we własnym zakresie. Proponuję pościągać sobie przepisy ISSF ze strony PZSSu, od czasu do czasu przeczytać, a przed startami poczytać regulaminy konkurencji. Jeśli dalej będą niejasności - pytać na forum.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2022, 09:49:23 pm wysłana przez Gallanonim76 »

Darlon

• Arsenał
  • Karabin
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 03, 2022, 10:35:12 pm »
kiedyś się zastanawiałem czy było by zainteresowanie na krótki pokaz/kurs obsługi i konserwacji broni poradzieckiej - system AK, SWD, Margolin i może jeszcze strzelba (EC II) bo w miarę sam opanowałem te modele, ale obawiam się, że to niepopularne klamoty, może poza turkiem, bo teraz to ludzie kupują zachodni szpej i aery

Gallanonim76

• Global Moderator
  • Karabin
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 03, 2022, 11:28:33 pm »
AK tak - wbrew pozorom dużo ludzi to ma lub chciało by mieć.
Margolin - nie, mało ludzi to kupuje, tym bardziej, że od roku są chore ceny tych pistoletów.

DEC II - jak najbardziej.
Do tego pompka Mossberga, AR15 dowolnego producenta, CZ wszystkie nowoczesne modele, Glock - z tego przydałoby się.

Myślę, że to kwestia dogadania się z zarządem by zrobić takie szkolenie/pokaz na sali - czy to na Pasterniku czy też w siedzibie klubu na Hutniku.

Margreta

• Karabin
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 04, 2022, 08:30:48 am »
Widzę, że fajne pomysły się krystalizują :)
Co do Margolina, od niego chyba wszyscy zaczęli karierę. Może faktycznie nikt go nie kupuje, ale skoro mamy go na zawodach, to może też by można o nim opowiedzieć? Mnie kiedyś ciekawiło, jak się go rozkłada, jak w środku działa, i podstawowe problemy które mogą się pojawić, jak je zlikwidować.

michalm

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 04, 2022, 04:02:56 pm »
Hej.

Potwierdzam słowa Bartka. Przed strzelbą zabrał nas daleko na bok i pokazał na sucho jak postępować ze strzelbą, jak trzymać, jak operować, jak ładować itd.). Ja np. chciałem strzelić jedna konkurencje celem zweryfikowana czy chcę ją kupić (i chcę;)). Wielkie dzięki Bartek, namówiłes

Nie taki diabeł straszny jak go malują. Ja te zawody w niedzielę wygrałem! ;-) Nie dostałem opierd... od sędziego, załadowałem poprawnie broń, trafiłem w wszystkie dostępne cele. Czas? Jestem na pewno pierwszy ale od końca:-)

Ps. Margolina mało osób kupuje bo jego cena vs jakieś nowsze konstrukcje nie jest atrakcyjna...
Michal

Bartek

• Strzelba
    • Legion
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 04, 2022, 06:07:06 pm »
I ręki nie poparzyłeś od lufy strzelby ;-)  Mam nadzieję, że twój kolega też się dobrze bawił :-)
Mój klub: Legion Tarnów -> https://legion.net.pl/

Darlon

• Arsenał
  • Karabin
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 04, 2022, 07:20:39 pm »
jak by było zainteresowanie chociaż kilku osób to mogę zrobić instrukcje do:
AKM
saiga (spust na 2 pinach)
SWD
Margolin - jednak to fajny klamot do kolekcji, może kogoś zainteresować
TT
Eternal Competition II 24"
CZ 75 SP-01 Shadow
Vostok Ural-2, nie mylić z SM-2, to bardzo różne konstrukcje
jeśli klub ma jakieś pomieszczenie to mogę zapakować klamoty i pokazać
rozkładanie, czyszczenie, konserwacja, podstawy obsługi i działania. raczej dla początkujących, nowych w klubie, ludzie co 10 lat strzelają to już raczej wiedzą co i jak

Margreta

• Karabin
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 04, 2022, 08:19:19 pm »
Jako że wypada aby twórca wątku rozpoczął listę, to niniejszym piszę się jako numer 1 :)

MJacek

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 05, 2022, 07:42:17 pm »
Chętnie bym zobaczył z bliska platformę AKM, jako osoba nieprzekonana do tej konstrukcji, może zmienię zdanie :P
Mogę przynieść AR 15, HS S5 jak by kogo interesowała plasticzana 45ka, PPSa.

Grumpy

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 05, 2022, 08:02:08 pm »
Słuchajcie, ja też chętnie mogę pokazać co i jak na moim sprzęcie. Jeśli będzie sala i chęć

- CZ p09
- AR 15 - Mossberg MMR
- AK
- UZI
- Strzelba półautomat - DEC2
- Strzelba pompka DG

Tyle chyba udźwignę chociaż nie muszę brać wszystkiego. Mogę pokazać obsługę, rozkładanie/składanie, co gdzie przetrzeć