Autor Wątek: Badania do pozwolenia - które wybrać ?  (Przeczytany 1815 razy)

koyot

• Arsenał
  • Licencja
  • *
Badania do pozwolenia - które wybrać ?
« dnia: Styczeń 08, 2023, 01:57:13 pm »
Cześć,
Dostałem swoją pierwszą licencję i teraz trzeba wykonać kolejny krok w kierunku pozwolenia/dopuszczenia. Czytając forum polecaliście to miejsce:
Rusznikarska 17 -> https://medycynapracyrp.pl/oferta/badania-osob-posiadajacych-lub-starajacych-sie-o-bron

I rzeczywiście na liście osób dopuszczonych -> https://malopolska.policja.gov.pl/krk/wolnytekst/458,Rejestr-lekarzy-i-psychologow-oraz-wpis-do-rejestru.html
Wpisów z Rusznikarskiej jest bardzo dużo. Niemniej jednak miejsc jest dość dużo.

Nie chciałbym pójść w miejsce gdzie będą szukać powodu do odmowy. Czy dalej jest to miejsce przyjazne strzelcom sportowym ?

MJacek

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
Odp: Badania do pozwolenia - które wybrać ?
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 08, 2023, 04:49:51 pm »
Byłem na Rusznikarskiej i polecam. W miarę szybko. Nie są jacyś nawiedzeni i nie robią kłopotu, przeprowadzają badania i jak są ok to dają papier.

krkotara

• Arsenał
  • Patent
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 08, 2023, 06:49:58 pm »
Polecam rowniez Rusznikarska, jedyne ale to ze bedzie duzo pytan "Kto z Panstwa ostatni? " bo nie wywoluja do wejscia , tylko wedlug kolejnosci. A jak sie trafi kumulacja z ludzmi robiacaymi badania do medycyny pracy i uprawnien na ciagnik siodlowy to mozna sporo czekac.

Za to nie robia problemow wogole, sam ma wade wzroku i pare wzorow z tablic ishihary nie odczytam, ale po sprawdzeniu dodatkowych tablic badanie przeszlo.

Takze smialo idz.

Gallanonim76

• Global Moderator
  • Karabin
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 08, 2023, 08:50:07 pm »
@koyot - jesteś członkiem Arsenału? To dzwoń do Prezesa. Powiedz, że chcesz zrobić badania do pozwolenia na broń. Prezes powie Ci co i gdzie zrobić. Polecam tą ścieżkę. Oczywiście wszystko jest na legalu.
Life is brutal and full of zasadzkas...

Adamek

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 09, 2023, 06:26:36 am »
Gallanonim76 dobrze mówi. Zadzwoń do Prezesa, on ma kilka nr bezpośrednio do specjalistów (oczywiście z wymaganymi uprawnieniami i wpisanymi na listę) i można się umówić na konkretną godzinę, bez czekania.

Mateusz J

• Arsenał
  • Patent
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 13, 2023, 10:44:33 am »
Też polecam Rusznikarską. W moim przypadku - dostałem kartkę z pokojami które trzeba odwiedzić. W zależności od tego jak sobie to poukładasz możesz wyjść w miarę szybko (czasami na dany pokój jest większy natłok niż inny - wtedy warto pójść gdzie indziej i poczekać aż kolejka się rozejdzie - w moim przypadku się udało). Spotkała mnie też dziwna sytuacja. Poszedłem do okulisty, a potem do ciemnicy. Pani z ciemnicy zdziwiła się, że okulista nie przekierował mnie najpierw do niej - ponoć okulista ma tendencję to denerowania się na nią, gdy podczas badań nie będzie miał dostępu do wyników z ciemnicy :D Oprócz tego wszystko poszło sprawnie i przyjemnie :)

koyot

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 14, 2023, 04:43:29 pm »
For the record.
Już jestem "po". Z sukcesem. Dzwoniłem również do prezesa, ale trzeba by jeździć od lekarza do lekarza. Zdecydowałem się na Rusznikarską i zajęło mi to od 13 do 17. Głównie to się tam ... czeka na następnego lekarza:)

Koledzy adepci strzelectwa którzy tam byli z okolicznych miast (od Jaworzna aż po Tarnów) mówili, że tutaj to 1 dzień, a u nich to tydzień trzeba by jeździć.

wodan

• Global Moderator
  • Karabin
    • Wodana zabawy z bronią
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 03, 2023, 07:22:38 pm »
Dla potomnych:
Jestem również po szczęśliwym "po" tyle, że przetestowałem nową miejscówkę - medycyna pracy Niska 2 (skoro przy patencie dr. Góra się polecał, to postanowiłem sprawdzić).
Wszystko pod jednym dachem, termin umówiony w poniedziałek, badania w piątek (tj. dzisiaj).
Start o 14.00, najpierw okulista, później psychotesty z przerwą na psychiatrę, psycholog oraz orzecznik (dr. Góra). Całość zakończyłem o 17.00 czyli jakby nie patrzyć 3h.
Na spokojnie, miło, kulturalnie, pogawędka z paniami od psychologii i psychiatrii oraz panem okulistą na luzie, ze zrozumieniem i bez doszukiwania się bóg jeden wie czego. Orzecznik krótko i rzeczowo.
Koszt 600,00 zł.
Czyli jakby ktoś potrzebował, to jest alternatywa dla Rusznikarskiej.
Ze swojej strony polecam.

cyrkon

• Patent
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 25, 2023, 09:22:26 am »
Równiez polecam tą miejscówkę. Orzecznikiem jest Marek Góra, super gość.

KaeM

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 26, 2023, 06:41:03 pm »
Jako iż mam termin niedługo , jak to tam wygląda na Niskiej ? Jest jakaś recepcja / rozpiska gdzie te badania (który pokój pierwszy) ?
Jakby mógł ktoś podzielić się doświadczeniem bym nie musiał tam krążyć w tłumie ludzi który zapewne po wczorajszym egzaminie się objawi.
9.06 oczywiście urlopują , potem chyba psycholog czy psychiatra też na urlopie.

wodan

• Global Moderator
  • Karabin
    • Wodana zabawy z bronią
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 27, 2023, 11:18:44 am »
Jako iż mam termin niedługo , jak to tam wygląda na Niskiej ? Jest jakaś recepcja / rozpiska gdzie te badania (który pokój pierwszy) ?
Jakby mógł ktoś podzielić się doświadczeniem bym nie musiał tam krążyć w tłumie ludzi który zapewne po wczorajszym egzaminie się objawi.
9.06 oczywiście urlopują , potem chyba psycholog czy psychiatra też na urlopie.

Przychodzisz na wyznaczoną godzinę i zgłaszasz się do rejestracji. Następnie klepiesz sobie kolejkę do okulisty. Po okuliście idź na psychotesty, a jak psychiatra będzie wolna to robisz sobie przerwę, idziesz pogadać z nią i wracasz do psychotestów. Kończysz testy i czekasz na psycholog. Gdy skończysz u niej, to już tylko orzecznik, papier do ręki i załatwione.

Jeżeli na Niskiej mają dziury i długie terminy, to dzwoń na Rusznikarską.
« Ostatnia zmiana: Maj 29, 2023, 11:22:26 am wysłana przez wodan »

KaeM

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 02, 2023, 06:24:04 pm »
Byłem , kameralna miejscówka , było sporo miejsc by zaparkować. Całość ogarnięta w 2,5h , gdyby nie zrobiła się kolejka do orzecznika to 2h.
Polecam

prozm

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 15, 2023, 10:59:25 pm »
Byłem ostatnio na Niskiej i polecam. Przyszedłem o wyznaczonej porze 14 i ciut po 16 było po wszystkim. Na miejscu miło szybko i sprawnie. Polecam.

Darek

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 11, 2023, 12:08:45 pm »
Jeśli kogoś to zainteresuje na Niskiej badania przeprowadzane są co piątek, koszt od nowego roku to 800zl.Czas od zapisu do wizyty to w tej chwili około 3 tygodnie.

Na Rusznikarskiej badania odbywają się we wtorki (po 8 rano), środy i czwartki (po 12), koszt na chwile obecna to 600zl. Terminy są na tydzień do przodu.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2023, 12:35:29 pm wysłana przez Darek »