Autor Wątek: WPA  (Przeczytany 13894 razy)

Bartek

• Strzelba
    • Legion
Odp: WPA
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 28, 2022, 08:27:01 pm »
Jaka jest maksymalna ilość na sport? Czy w ogóle jest coś takiego jak maksymalne ograniczenie?
Mój klub: Legion Tarnów -> https://legion.net.pl/

Nii

• Arsenał
  • Karabin
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 28, 2022, 09:14:28 pm »
O ile pierwsze pozwolenie na sport dostaje się z automatu (spełniając oczywiście wymagania ustawowe) o tyle rozszerzenie to czysta uznaniowość. Rozmawiałem kiedyś z gościem z WPA i powiedział że można nawet co pół roku wnioskować o kolejne +6 ale... trzeba to wykazać w "startach" - jak ktoś robi tylko wymagane 8 startów w roku to powiedział ze nie ma co liczyć na rozszerzenie. Jak ktoś startuje to opisać potrzebę, przedstawić wyniki i sie dostanie.

Patrząc na to ile startujesz i z jakimi wynikami myślę że dostaniesz od ręki +6.
A w ile celujesz?

Piotr_M

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 28, 2022, 10:34:23 pm »
Nii te 12 to w ciągu roku?

Nii

• Arsenał
  • Karabin
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 28, 2022, 10:39:55 pm »
@Piotr_M oni to liczą łącznie od ostatniej wydanej decyzji/rozszerzenia

Bartek

• Strzelba
    • Legion
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 29, 2022, 06:59:50 am »
Rozszerzałem w 2018 roku i była to niezła zabawa ;-) Wtedy mówiono mi, że maks to 12 co można otrzymać. Dlatego jestem ciekawy jak to teraz wygląda.

Gallanonim76

• Global Moderator
  • Karabin
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 29, 2022, 09:12:15 am »
Dla mnie to jest nie logiczne, żeby wykazywać starty w konkurencjach, z których nie mam broni. Raczej nikt Ci nie pożyczy karabinu do Long Range na np. dystans 600-1000m gdzie sama optyka potrafi kosztować nawet kilkanaście tysięcy.
Logicznym by było raczej wykazać starty w konkurencjach gdzie mam odpowiednią broń i dopisanie, że chce także startować w takiej a takiej i potrzebuję tyle a tyle sztuk więcej.
Life is brutal and full of zasadzkas...

Nii

• Arsenał
  • Karabin
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 29, 2022, 09:20:47 am »
@Gallanonim76 ale tak właśnie napisałem, wykazałem starty tylko z broni jaką posiadam i opisałem ze chce startować w większej ilości konkurencji ale przez brak miejsca jestem ograniczony i nie mogę tego zrobić.

Gallanonim76

• Global Moderator
  • Karabin
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 29, 2022, 10:49:43 am »
No to w tamtym roku na jesień, będąc w WPA z rejestracją nowej sztuki, pytałem kierowniczki co wymagają do rozszerzenia, to powiedziała, że starty w konkurencjach w ilości wnioskowanego rozszerzenia +1. Czyli tłumacząc na chłopski - rozszerzenie do 12szt. to 13 różnych konkurencji.
A od jesieni zaczęli się domagać zaświadczeń o wystawach przy rozszerzeniu kolekcjonerki - znam co najmniej jeden taki przypadek.

Bartek

• Strzelba
    • Legion
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 29, 2022, 12:10:31 pm »
Dlatego warto pomagać w wystawach organizowanych przez klub :)

Cybul

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 29, 2022, 01:11:55 pm »
Dlatego warto pomagać w wystawach organizowanych przez klub :)

tylko czy klub wystawi zaświadczenie o takiej wystawie skoro nie ma w statusie klubu kolekcjonerskiego ? :D

Bartek

• Strzelba
    • Legion
« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 29, 2022, 02:55:48 pm »
A czy wystawę musi organizować stowarzyszenie kolekcjonerskie? Bo idąc tym tokiem muzeum by już nie mogło jej organizować.

fugi

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 01, 2022, 07:13:50 pm »
Cze w krakowskim WPA przy rejestracji broni trzeba pisać jakiś wniosek czy wystarczy sama faktura(tam są wszystkie dane)? Na stronie https://malopolska.policja.gov.pl/krk/wolnytekst/934,Dokumenty-do-pobrania.html nie widzę takiego wniosku, a i na innych forach piszą że w jednym WPA trzeba w innym nie, jak to jest u nas?

Nii

• Arsenał
  • Karabin
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 01, 2022, 07:25:51 pm »
Na początku pamiętam że proszono mnie o wniosek, potem już nie. Wniosek to raptem 3min roboty, ja tam zawsze daje.

Margreta

• Karabin
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 01, 2022, 08:15:21 pm »
Wystarczy taki prosty jak na przykład:

Twoje dane:

Komendant Wojewódzki Policji
w Krakowie

WNIOSEK O REJESTRACJĘ BRONI PALNEJ
SPORTOWEJ DO CELÓW SPORTOWYCH

Proszę o zarejestrowanie (pierwszej) broni palnej sportowej do celów sportowych.

Pistolet ..., kal. 22LR, nr seryjny …..........., rok produkcji …................

W załączeniu przesyłam fakturę zakupu nr …...............

Uprzejmie proszę o przesłanie legitymacji na mój adres stałego pobytu:

Z poważaniem

Gallanonim76

• Global Moderator
  • Karabin
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 01, 2022, 09:27:54 pm »
Ja sobie zmodyfikowałem wniosek o pozwolenie i to wygląda mniej więcej tak jak w załączniku.
Jak kupuję ze sklepu to faktura VAT i dodaję nr koncesji MSWiA, jak od osoby prywatnej to "umowa kupna z dn. ....."