Dyskusja ogólna > Patent, licencja, prawo, badania, itd

Kurs Instruktora Strzelectwa - pytanie

(1/1)

Pawel:
Cześć Wszystkim,

Pod kątem własnego rozwoju, przyszło mi do głowy zrobienie sobie kursu instruktora strzelectwa. No i tutaj pojawiają się wątpliwości, bo o ile prowadzący strzelanie to prosta sprawa, to z instruktorem już jest zupełnie inaczej. Wiem, że formalnie nie daje żadnych uprawnień (bo został zderegulowany), niemniej jednak może być przydatny - na przykład, żeby wziąć ze sobą kogoś bez pozwolenia na strzelnicę (WKS Wawel wymaga właśnie papierów instruktora, mają gdzieś prowadzącego strzelanie). Poza tym na pewno byłaby to spora dawka wiedzy.

Problem polega na tym, że ciężko coś znaleźć, bo widzę takie dość skrajne opcje:

[1] kurs online (tak !) - tutaj nie mam wątpliwości, że lepiej byłoby tą kasę przepić.

https://pakis.pl/kursy/233/kurs-instruktora-wyszkolenia-strzeleckiego?hsa_acc=6415702729&hsa_cam=10071470806&hsa_grp=100806799866&hsa_ad=482599574527&hsa_src=g&hsa_tgt=kwd-540207525293&hsa_kw=kurs%20instruktora%20strzelectwa&hsa_mt=p&hsa_net=adwords&hsa_ver=3&gad_source=1&gclid=CjwKCAiArfauBhApEiwAeoB7qCRBu_aVQyrj-ReMVCxgB4yIF_cEHTFrppS4l0rUpOT1n--aVy9IvRoCWYcQAvD_BwE

[2] tutaj też spory znak zapytania:

https://tenclub.pl/kursy-instruktorskie/

[3] najbardziej sensowna opcja, czyli kurs robiony przez firmę FARO (krk). Tyle, że z kolei ten oprócz wyraźnie wyższego kosztu (>3500zł), trwa 8 weekendów, a to już konkretne zobowiązanie.

Pewnie napiszecie, że nikt ze mnie instruktora nawet w te 8 tyg. nie zrobi i to prawda - prawdziwy instruktor to lata doświadczenia. Ale...od czegoś trzeba zacząć się uczyć i najbardziej pasowałaby mi jakaś opcja pośrodku - może macie jakieś doświadczenia/przemyślenia w tym temacie.

Pozdrawiam,
Paweł

Bartek:
Ogólnie papier instruktora przydaje się m.in. do uzyskania pozwolenia szkoleniowego. Tutaj jest uznawany tylko kurs PZSS (i w Warszawie podobno kurs organizowany przez Paule - tak ten tenclub), ale nie mam potwierdzenia). Inne kursy, mimo tego, że została zniesiona regulacja nie są uznawane. Dlaczego? Bo tak. Możesz się sądzić i tyle.

W Krakowie kursy organizuje firma FARO razem z LOKiem. Po spełnieniu określonych warunków możesz otrzymać nawet dofinansowanie do 80% z urzędu pracy.

Co do samego kursu... jeden wyniesie bardzo dużo, inny długopis. Na pewno z kursu FARO zapamiętasz krzesła (kto był ten wie ;) ) oraz niektórych niesamowitych prowadzących (Szymona, Łukasza, Ryżego ;-) ).

Od razu napiszę: kurs jest pod statykę i szkolenie młodzieży. Jeżeli będziesz miał samozaparcie to sporo wyniesiesz, jeżeli nie to po prostu będziesz miał papier. Tak, kurs nie zrobi z ciebie instruktora, ale da solidne fundamenty pod to i jeżeli będziesz chciał to pokaże ci drogi jakimi możesz podążać. Jeżeli planujesz starty coś więcej niż na zawodach klubowych to też ułatwi ci planowanie treningów i budowanie formy.

Pamiętaj, że do zaliczenia kursu musisz też odbyć 10h praktyki w klubie.

Arek J:
Kurs fajna sprawa:)
Z doświadczenia i grzebania w necie jest kilka przyczyn, które skłaniają ludzi do takowego:
- prozaiczne dodatkowe punkty do rekrutacji do służb (tutaj chyba dowolny kurs, nie musi być z papierem PZSS),
- pozwolenie do celów szkoleniowych - jak pisał Bartek, praktycznie jedyna droga do uzyskania bez problemów to poprzez papier PZSS (to jest mocno konkretne uprawnienie jeżeli kogoś interesuje),
- zrobienie kursu aby móc brać znajomych/rodzinę na strzelnicę - chwalebne ale są tańsze alternatywy (np. inna strzelnica, która papieru nie wymaga),
- jakieś inne nieistotne dla ogółu (własna potrzeba)
- chęć szkolenia innych - i tutaj taki kurs daje pojęcie o szerokości tematu, głębokości i bezmiarze niuansów - co jest bardzo pożyteczne - ALE nie zrobi z nikogo szkoleniowca. Ale zapewni papierologię aby taką drogą ruszyć (mając instruktora, możesz starać się o papier trenera - jeżeli jest klub, który da ci taką szansę).

W zależności od potrzeb trzeba wybrać kurs - najprostszy internetowy, zdalny za 800 PLN gdzie następuje wymiana pieniędzy na papier niewiele więcej warty od samego nośnika albo jakiś zgodny programowo z wymogami PZSS.
Z tym, że wymogi to jedno a konkretna realizacja zależy od prowadzących i uczestników - i tutaj trzeba popytać, bo czasem warto wydać kupę kasy a czasem trochę mniej.

Arek J:
Jeszcze doczytałem Twoje rozterki....
obawiam się że nie ma wersji pośredniej - albo "makulatura" albo zielona książeczka PZSS.

Do wygóglania, bo kiedyś były takie przypadki - papier instruktora strzelectwa (równoważny z papierami PZSS) można było uzyskać na uczelniach typu AWF (Wrocław, Katowice, Warszawa) - ale ostatnio coś słabo z uruchamianiem kolejnych edycji - a było równoważnie z PZSS ale taniej.

Bartek:
W poprzednich cyklach dofinansowania (Kierunek Kariera) kurs  PZSS organizowany przez FARO i LOK kosztował mnie około 500-600 zł ;) Ptaszki śpiewają, że kolejny program z dofinansowaniem ma ruszyć za miesiąc.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

Idź do wersji pełnej