Autor Wątek: Pierwsza licencja  (Przeczytany 7386 razy)

Gallanonim76

• Global Moderator
  • Karabin
Odp: Pierwsza licencja
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 23, 2022, 09:51:10 pm »
Nie, zrobiłeś ostatni krok, który od Ciebie zależał. Teraz tylko zostaje Ci czekać na przemielenie się tego przez biurokratyczną maszynkę związku.
"Zatwierdzony przez klub - oczekiwanie na opłacenie przez klub" oznacza, że MZSS teraz czeka na Twoją składkę od klubu. Z reguły 3-4dni - po prostu prezes musi puścić przelew.
Potem pojawi się "Oczekiwanie na zatwierdzenie przez MZSS" i na końcu "Oczekiwanie na zatwierdzenie przez PZSS".
Life is brutal and full of zasadzkas...

Garrett

• Arsenał
  • Patent
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 05, 2022, 11:55:17 am »
I rozumiem, że gdy nadano mi już licencję zawodniczą (czekam jeszcze na plastikową wersję?) to co dalej? :D
Czy zgłaszam się do klubu - po jakieś zaświadczenie, skierowanie na lekarza sportowego, psychologa?

Gallanonim76

• Global Moderator
  • Karabin
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 05, 2022, 12:43:52 pm »
Pytałeś o pierwszą licencję. Teraz pytasz o pozwolenie na broń.
Jak masz w systemie PZSS nadaną tą licencję w postaci decyzji (plik w PDFie) to plastik nie jest Ci do niczego nie potrzebny - to takie potwierdzenie, że masz licencję.
Jeśli chodzi o pozwolenie na broń - zgłaszasz się do prezesa klubu, on Ci nadaje kontakt do lekarza, a ten skieruje Cię na badania. Prezes wydaje Ci zaświadczenie o przynależności do klubu. Kompletujesz pozostałe papiery (wnioski, opłaty) i składasz do WPA.

Margreta

• Karabin
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 05, 2022, 01:22:20 pm »
Dla jasności - nie ma obowiązku iść do lekarza poleconego przez Prezesa. Wolny rynek, tylko lekarz musi mieć uprawnienia do badań pod tym kątem. Ceny są różne. Tutaj masz listę lekarzy uprawnionych:
https://malopolska.policja.gov.pl/krk/wolnytekst/458,Rejestr-lekarzy-i-psychologow-oraz-wpis-do-rejestru.html

Trzeba zrobić badania u lekarza i osobno testy u psychologa.

robo7

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 05, 2022, 01:53:17 pm »
Można wszystkie badania do pozwolenia zrobić w jednym miejscu ,słyszałem dużo dobrego o Rusznikarskiej 17-ktos ,coś?

michalm

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 05, 2022, 01:56:40 pm »
Tak, ja właśnie tam robiłem. Płaciłem 600 zł. Wszystkie potrzebne/wymagane badania są na miejscu. Szybko i sprawnie.

Ps. Czuję, że na pewno można to zrobić taniej (ile to nie wiem) jednak szkoda mi jest czasu na jeżdżenie po mieście itd.
Michal

moriarek

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 05, 2022, 02:25:42 pm »
Ja robiłem komplet badań do pozwolenia na Rusznikarskiej w marcu.

Ogólnie wszystko szybko, miło i profesjonalnie. Badania do pozwolenia są po południu, trzeba się wcześniej umawiać (ja w marcu dostałem termin na 3 dni później, ale potem podobno różnie było, bo ruch w interesie). Całość trwała ok. 2,5h i kosztowała wtedy 500 zł.

Jedyna niedogodność to znalezienia miejsca do zaparkowania ;)

Grumpy

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 05, 2022, 08:09:40 pm »
Jeśli chodzi o badania to również polecam na Rusznikarskiej. Robiłem komplet za 500plnów w zeszłym roku. Bezproblemowo i w miarę sprawnie. Jaka cena teraz to nie wiem. Trzeba zadzwonić wcześniej i się umówić na konkretny dzień i godzinę (terminy raczej w środku dnia) bo robią tam też badania pracownicze, kierowców itd. Wszystko do ogarnięcia w max 3h.

Dawid Wójs

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 28, 2022, 11:57:29 am »
Z Waszego doświadczenia: ile trzeba czekać na pierwszą licencję? WZSS już zatwierdził wniosek, sprawa od ponad tygodnia tkwi w PZSS. Ile PZSS (około) procesuje wnioski o nadanie licencji?

robo7

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 28, 2022, 03:22:56 pm »
U mnie trwało to 2 tygodnie.

Gallanonim76

• Global Moderator
  • Karabin
« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 28, 2022, 04:13:39 pm »
Mają się wyrobić w 30 dni od momentu zarejestrowania procesu na portalu PZSS i generalnie takie terminy raczej dochowywali. Obecnie może się to nieco wydłużyć ze względu na zwiększoną liczbę nowych strzelców.

ireq

• Arsenał
  • Patent
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: Lipiec 28, 2022, 04:25:55 pm »
w moim przypadku licencja była na drugi dzień po zatwierdzeniu przez WZSS.

Dawid Wójs

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 02, 2022, 03:12:00 pm »
Dziękuję za odpowiedzi. Dzisiaj nadano mi pierwszą licencję!

Gallanonim76

• Global Moderator
  • Karabin
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 02, 2022, 03:18:25 pm »
No to możesz już startować oficjalnie w zawodach. Plastik to tylko potwierdzenie licencji, a nie sama licencja.
Jeśli chciałbyś jeździć gdzieś na zawody do innych klubów to na wszelki wypadek, póki nie dostaniesz plastiku, wydrukuj sobie tego pdfa z portalu PZSSu.
Na zawodach Arsenału, przy rejestracji konta na Rezultaty24, podajesz nr licencji i już nic nie trzeba mieć przy sobie.

mateuszr

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 28, 2022, 12:05:15 pm »
Cześć,

U mnie wczoraj pojawiła się informacja o nadaniu patentu, w rezultatach mam opłacone wszystko, a kiedy składam wniosek o licencje pokazuje się komunikat jak w załączniku.

Czy powinienem jeszcze na coś zaczekać czy to jakiś błąd w systemie?