Witam Was,
Chciałem się podzielić z Wami moim doświadczeniem z WPA Kraków oraz przedstawić chronologię działań, ponieważ informacje na forum pomogły mi jako początkującemu, a może ktoś skorzysta z tego komentarza. :-)
09.01.24 Licencja zatwierdzona przez PZSS.
16.01.24 Osobiście złożyłem dokumenty w WPA Krakow na Kolekcjonerskie, Sportowe i Dopuszczenie do posiadania broni: 20 sztuk na cel kolekcjonerski, 10 na cel sportowy.
2 zdjęcia wystarczyły.
Miałem szablon uzasadnienia z Braterstwo.eu; pan policjant nie potrzebował wniosków, które są na oficjalnej stronie Policji.
Pozostałe dokumenty:
Dowód wniesienia opłaty 242 zł za wydanie pozwolenia na broń do celów sportowych.
Dowód wniesienia opłaty 242 zł za wydanie pozwolenia na broń do celów kolekcjonerskich.
Dowód wniesienia opłaty 10 zł za wydanie dopuszczenia do posiadania broni.
Orzeczenie lekarskie.
Orzeczenie psychologiczne.
Zaświadczenie o członkostwie w Stowarzyszeniu Krakowski Klub Sportowy ARSENAŁ.
Zaświadczenie o członkostwie w Stowarzyszeniu KS Amator.
Kopia patentu strzeleckiego PZSS.
Kopia licencji PZSS.
Brakowało statusu KS Amator, ale pan policjant sam wydrukował i dołączył.
Prosiłem o odbiór osobisty, co również było mi polecane przez policjanta.
31.01 Wizyta dzielnicowego (ustalony termin, nie dzwoniłem ani się nie przypominałem).
Pan sprawdzał dowód i zadawał pytania:
Gdzie pracuję (cały adres).
Jakie stanowisko zajmuję.
Czy mam sejf (sprawdził, czy jest S1).
Czy jestem uzależniony od narkotyków lub alkoholu.
Czy byłem kiedyś leczony psychologicznie.
Gdzie będą przechowywane bronie.
Czy ktoś inny mieszka ze mną.
Czy wynajmuję czy to moje mieszkanie; pytał o imię, nazwisko i numer telefonu właściciela.
Trochę rozejrzał się po mieszkaniu podczas wizyty, która trwała maksymalnie 10 minut.
06.02.2024 Telefon - decyzja gotowa + książeczka dla dopuszczenia do posiadania broni.
06.02.2024 Opłata za 5 promesy sportowe i 5 kolekcjonerskie (2 przelewy), osobiście oddałem, gdy odebrałem decyzję.
13.02.2024 Telefon - promesy są gotowe.
14.02.2024 (zakup Kałacha
).
15.02.2024 Rejestracja pierwszej broni, osobiście.
Teraz czekam tylko na książeczkę, która będzie gotowa w następnym tygodniu.
Ogólnie jestem bardzo pozytywnie zaskoczony i polecam. Nie ma się czego obawiać. Policjanci są tam bardzo pozytywnie nastawieni i wiele tłumaczą, więc super. :-)
Mam nadzieję, że pomoże komuś.
Pozdrawiam.