Autor Wątek: WPA  (Przeczytany 11757 razy)

Darek

• Arsenał
  • Licencja
  • *
Odp: WPA
« Odpowiedź #165 dnia: Styczeń 29, 2024, 05:48:18 pm »
Jeśli ktoś by potrzebował co trzeba zebrać do pozwolenia i dopuszczenia:

Dokumenty z podpisem elektronicznym (choć niektóre i bez tego np. potwierdzenia przelewów czy statut) wysłać wnioskiem przez EPUAP, reszta poczta lub osobiście na Zgody 10.

Lista dokumentów:

Orzeczenie lekarskie
Orzeczenie psychologiczne
Potwierdzenie opłaty skarbowej 242zl (sportowe)
Potwierdzenie opłaty skarbowej 242zl (kolekcja)
Potwierdzenie opłaty skarbowej 10zl (dopuszczenie)
Wniosek o dopuszczenie (zaznaczyć literki A, G, H, I, J, L)
Wniosek o pozwolenie na bron sportowa sztuk 10 (dopisać tekst który podał kolega wcześniej na początku wątku ale dosłownie dwa trzy zdania)
Wniosek o pozwolenie na bron kolekcjonerska, sztuk 20 (również, krótki tekst), nie zapomnieć o  wykreśleniu pistoletów sygnałowych i broni alarmowej z wniosku)
Status stowarzyszenia kolekcjonerskiego (nie pytali o to ale warto mieć)
Zaświadczenie PZSS o nadaniu licencji
Zaświadczenie PZSS o nadaniu patentu
Zaświadczenie z klubu potwierdzające członkostwo (sportowe)
Zaświadczenie z klubu potwierdzające członkostwo (kolekcjonerka)
3 zdjęcia

U mnie po wysłaniu EPUAPem, na następny dzień zadzwonił policjant i wyjaśnił co i gdzie brakuje oraz poinformował ze jeśli bym był osobiście to najlepiej oddzwonić do niego na numer to od razu wyjdzie. Bardzo miły gość, całość już na Zgody zajęła jakieś 3 minuty.

Wnioski są dostępne tutaj -> https://malopolska.policja.gov.pl/krk/wolnytekst/934,Dokumenty-do-pobrania.html
Opłaty tutaj -> https://malopolska.policja.gov.pl/krk/wolnytekst/341,Oplaty-skarbowe.html
Godziny przyjęć na Zgody tutaj -> https://malopolska.policja.gov.pl/krk/wolnytekst/349,Organizacja-pracy-i-zalatwianie-spraw.html

kasiknocheinmal

• Arsenał
  • Patent
  • *
« Odpowiedź #166 dnia: Luty 05, 2024, 12:51:45 am »
Całą korespondencję tradycyjną drogą pocztową do WPA (wnioski o pozwolenie, wnioski o promesy i rejestrację broni) kieruje się na Mogilską (jest nawet info na stronie KWP), a oni przekazują to dalej. Na Zgody załatwia się sprawy osobiście (rejestracja/wyrejestrowanie).
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2024, 12:55:27 am wysłana przez kasiknocheinmal »

Pio

• Arsenał
  • Patent
  • *
« Odpowiedź #167 dnia: Luty 15, 2024, 03:12:55 pm »

Witam Was,

Chciałem się podzielić z Wami moim doświadczeniem z WPA Kraków oraz przedstawić chronologię działań, ponieważ informacje na forum pomogły mi jako początkującemu, a może ktoś skorzysta z tego komentarza. :-)

09.01.24 Licencja zatwierdzona przez PZSS.
16.01.24 Osobiście złożyłem dokumenty w WPA Krakow na Kolekcjonerskie, Sportowe i Dopuszczenie do posiadania broni: 20 sztuk na cel kolekcjonerski, 10 na cel sportowy.

2 zdjęcia wystarczyły.
Miałem szablon uzasadnienia z Braterstwo.eu; pan policjant nie potrzebował wniosków, które są na oficjalnej stronie Policji.

Pozostałe dokumenty:

Dowód wniesienia opłaty 242 zł za wydanie pozwolenia na broń do celów sportowych.
Dowód wniesienia opłaty 242 zł za wydanie pozwolenia na broń do celów kolekcjonerskich.
Dowód wniesienia opłaty 10 zł za wydanie dopuszczenia do posiadania broni.
Orzeczenie lekarskie.
Orzeczenie psychologiczne.
Zaświadczenie o członkostwie w Stowarzyszeniu Krakowski Klub Sportowy ARSENAŁ.
Zaświadczenie o członkostwie w Stowarzyszeniu KS Amator.
Kopia patentu strzeleckiego PZSS.
Kopia licencji PZSS.
Brakowało statusu KS Amator, ale pan policjant sam wydrukował i dołączył.

Prosiłem o odbiór osobisty, co również było mi polecane przez policjanta.

31.01 Wizyta dzielnicowego (ustalony termin, nie dzwoniłem ani się nie przypominałem).

Pan sprawdzał dowód i zadawał pytania:

Gdzie pracuję (cały adres).
Jakie stanowisko zajmuję.
Czy mam sejf (sprawdził, czy jest S1).
Czy jestem uzależniony od narkotyków lub alkoholu.
Czy byłem kiedyś leczony psychologicznie.
Gdzie będą przechowywane bronie.
Czy ktoś inny mieszka ze mną.
Czy wynajmuję czy to moje mieszkanie; pytał o imię, nazwisko i numer telefonu właściciela.
Trochę rozejrzał się po mieszkaniu podczas wizyty, która trwała maksymalnie 10 minut.

06.02.2024 Telefon - decyzja gotowa + książeczka dla dopuszczenia do posiadania broni.
06.02.2024 Opłata za 5 promesy sportowe i 5 kolekcjonerskie (2 przelewy), osobiście oddałem, gdy odebrałem decyzję.
13.02.2024 Telefon - promesy są gotowe.
14.02.2024 (zakup Kałacha :D).
15.02.2024 Rejestracja pierwszej broni, osobiście.

Teraz czekam tylko na książeczkę, która będzie gotowa w następnym tygodniu.

Ogólnie jestem bardzo pozytywnie zaskoczony i polecam. Nie ma się czego obawiać. Policjanci są tam bardzo pozytywnie nastawieni i wiele tłumaczą, więc super. :-)

Mam nadzieję, że pomoże komuś.

Pozdrawiam.

wodan

• Global Moderator
  • Karabin
    • Wodana zabawy z bronią
« Odpowiedź #168 dnia: Luty 15, 2024, 03:54:59 pm »
31.01 Wizyta dzielnicowego (ustalony termin, nie dzwoniłem ani się nie przypominałem).
Pan sprawdzał dowód i zadawał pytania:
(..)
Czy mam sejf (sprawdził, czy jest S1).

Na tym etapie pytanie i badanie szafy? Ciekawe po co. Szafa jest potrzebna dopiero przed zakupem pierwszej sztuki, o ile masz zamiar kupować. Ne etapie procedury udzielania pozwolenia takie kwestie nie powinny ich interesować.

Poza tym gratuluję, możesz iść na zakupy :)

Nii

• Arsenał
  • Karabin
  • *
« Odpowiedź #169 dnia: Luty 15, 2024, 04:44:19 pm »
Na tym etapie pytanie i badanie szafy?

To takie 2w1 ;] jak na wizycie okazuje sie ze masz S1 to.. po zakupie pierwszej sztuki nie musza już do Ciebie jechać i sprawdzać czy masz to w czym trzymać ;)

Piotr

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #170 dnia: Luty 15, 2024, 05:28:07 pm »
 ;D A sprawdzają? U mnie w życiu nie byli. ;D

Nii

• Arsenał
  • Karabin
  • *
« Odpowiedź #171 dnia: Luty 15, 2024, 05:32:36 pm »
Zazwyczaj sprawdzają jak robisz rozszerzenie żeby sie upewnić czy masz to jeszcze gdzie upchać ;)

koyot

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #172 dnia: Luty 18, 2024, 10:26:59 am »
;D A sprawdzają? U mnie w życiu nie byli. ;D

u mnie tez nie sprawdzali szafy. Jak był dzielnicowy to jeszcze nie mialem.

Pio

• Arsenał
  • Patent
  • *
« Odpowiedź #173 dnia: Luty 18, 2024, 12:36:35 pm »
Dokładnie tak, jak Nii pisał. Policjant mówił, że już nie będą sprawdzać przy rejestracji pierwszej broni. W Walentynki kupiłem Jacka, a wczoraj CZ P10F. Może dziś odważę się pójść sam na strzelnicę.  :o

sadzik

• Patent
  • *
« Odpowiedź #174 dnia: Październik 01, 2024, 01:07:51 am »
Byłem wczoraj WPA i zero kolejek.
Bez problemu przeszły formułki jakie proponowaliście i przynajmniej teoretycznie jak na razie wystarczyły same wydruki (nawet tych dokumentów które dostałem elektronicznie tj. patenty, licencje i zaświadczenie z kolekcjonerskiego). Dalej aktualne jest 10+20.

Jedyne co mnie zdziwiło a czego nie było na forum to to że Pani policjant poprosiła mnie o modyfikacje wniosku. 

1. W dopuszczeniu wykreślenie: strzelby powtarzalne o kalibrze wagomiarowym 12 (G)*
2. W kolekcjonerskim o wykreślenie to co w nawiasie w punkcie: gładkolufowej (w tym strzelb powtarzalnych o kalibrze wagomiarowym 12)
3. W kolekcji skreślenie myśliwskiej:  broń palna centralnego zapłonu z lufami gwintowanymi o kalibrze do 12 mm
 (karabiny, karabinki sportowe i myśliwskie)

Spotkaliście się z takimi praktykami?

SkaY

• Arsenał
  • Patent
  • *
« Odpowiedź #175 dnia: Październik 01, 2024, 08:35:28 pm »
Jeśli masz kolekcje sportowej to max to 12mm bo pełna kolekcja jest na większy kaliber (broń myśliwska np .50 BMG), z racji że egzamin był na sport który jest do 12 mm więc kolekcja też do 12 mm chyba że zrobisz sobie egzamin na policji wówczas możesz kupić coś powyżej 12.