Autor Wątek: Tarcze klubowe  (Przeczytany 1406 razy)

Bartek

• Strzelba
    • Legion
Tarcze klubowe
« dnia: Luty 13, 2023, 09:55:17 am »
Na zawodach:
Pasternik, snajper 50 m boczny zapłon leżąc jest używana tarcza: https://forum.kksarsenal.pl/tarcze/Tarcza_Snajper_v1.pdf
Bochnia, snajper 100 m boczny oraz centralny zapłon (obydwie konkurencje), jest używana tarcza: https://forum.kksarsenal.pl/tarcze/snajper-100m.pdf
Mój klub: Legion Tarnów -> https://legion.net.pl/

Darlon

• Arsenał
  • Karabin
  • *
Odp: Tarcze klubowe
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 13, 2023, 10:17:47 am »
No i to rozumiem! Wreszcie nie będę musiał korzystać ze skanów :)

Cybul

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 13, 2023, 06:18:14 pm »
ja się tylko zawsze zastanawiam :D jak na 50m są oceniane centralne :D

Darlon

• Arsenał
  • Karabin
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 13, 2023, 06:49:27 pm »
Dziesiątka to standardowe sędziowskie "/" niezależnie od tego jaka, Wewnętrzne ("X") zdaje się nie są liczone inaczej ani odnotowywane. Klub nie dysponuje chyba disagiem, zresztą nie sądzę żeby była potrzeba liczenia punktów z uwzględnieniem dziesiętnych. U nas chyba rzadko się zdarza żeby był problem z wyłonieniem zwycięzców, co innego ponoć jest w silverze gdzie strzela się z 2 podpórek.
« Ostatnia zmiana: Luty 13, 2023, 06:51:03 pm wysłana przez Darlon »

Margreta

• Karabin
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 13, 2023, 10:09:54 pm »
Wewnętrzne dziesiątki oraz zwykłe dziesiątki są wpisywane do ilości punktów normalnie jako 10, ale wewnętrzne są dodatkowo wpisywane do R24 w osobnym okienku ilościowo. Więc można w systemie sprawdzić ile kto miał wewnętrznych.

Cybul

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 13, 2023, 10:29:48 pm »
Wewnętrzne dziesiątki oraz zwykłe dziesiątki są wpisywane do ilości punktów normalnie jako 10, ale wewnętrzne są dodatkowo wpisywane do R24 w osobnym okienku ilościowo. Więc można w systemie sprawdzić ile kto miał wewnętrznych.

Małgosiu :D zasady znam :D tylko jak na tarczach 50m są wybrane centralne :D (przypuszczam że takie które nie stykają się (lub w większości są po stronie 10 :D) tylko właśnie które :D sędzią nie jestem stąd moje pytanie :D bo przy tarczach na 100 metrów sprawa dla mnie oczywista :D

Margreta

• Karabin
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 13, 2023, 11:04:51 pm »
Tomek, odpisuję co wiem na wątpliwość Darlona, a wiem tylke że wewnętrzne dziesiątki są w systemie odnotowywane dodatkowo. A jeśli chodzi o ocenę tarcz to Sędzia, obok którego miałam okazję parę razy pracować, używa prostego kalibromierza. Jako że też sędzią nie jestem, to nie wiem czy do wszystkich tarcz taki kalibromierz znajduje zastosowanie :)

Darlon

• Arsenał
  • Karabin
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 14, 2023, 12:34:08 am »
z liczeniem wewnętrznych to chyba się zmieniało bo pamiętam że kiedyś nie były liczone (z 2 lata temu?). Ogólnie na tak małej tarczy trudno jest liczyć wewnętrzne i zewnętrzne gdzie nawet nie da się tego wyszczególnić. Są wzory tarcz na których wewnętrzna 10 to kropka - na przykład Kpn. Na tarczy snajper trudno też trafić nie rozdzierając brzegów 10-ki - podłoże plus papier na którym jest drukowana. Kalibromierzem da się to ogarnąć w miarę. Ale jak liczą to fajnie

dulare

• Arsenał
  • Pistolet
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 14, 2023, 05:56:16 am »
z liczeniem wewnętrznych to chyba się zmieniało bo pamiętam że kiedyś nie były liczone (z 2 lata temu?). Ogólnie na tak małej tarczy trudno jest liczyć wewnętrzne i zewnętrzne gdzie nawet nie da się tego wyszczególnić. Są wzory tarcz na których wewnętrzna 10 to kropka - na przykład Kpn. Na tarczy snajper trudno też trafić nie rozdzierając brzegów 10-ki - podłoże plus papier na którym jest drukowana. Kalibromierzem da się to ogarnąć w miarę. Ale jak liczą to fajnie

Przy KPN akurat: W tarczy do strzelania z karabinu pneumatycznego, dziesiątką wewnętrzną jest przestrzelina, która całkowicie zasłoni półmilimetrową dziesiątkę.
Może przy snajperze liczą podobnie, jak przestrzelina zasłoni środek znaku X to jest wewnętrzna? Trzeba będzie dopytać sędziów :)

Adamek

• Arsenał
  • Licencja
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 14, 2023, 06:43:21 am »
Tak dla ciekawości:
metody oceniania dziesiątek przy karabinie pneumatycznym:

Darlon

• Arsenał
  • Karabin
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 14, 2023, 10:44:48 am »
tak jak pokazał Adamek - pokrywa się ze szkoleniem sędziowskim
w przypadku naszych tarcz w których środkiem jest tylko X bez okręgu czy kropki, trudniej mówić o wewnętrznych 10, ale też się da.
Myślę, że obecnie da się wyłonić zwycięzcę bazując tylko na zwykłych 10 i ich ilości

Jakubos

• Licencja
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 02, 2024, 11:09:21 am »
do jakich rozmiarów te tarcze są drukowane? A4?

Margreta

• Karabin
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 02, 2024, 06:47:48 pm »
Na zawody tarcza na 100 metrów jest drukowana na kartce A4, tak że pogrubione czarne kółko wokół dziesiątki ma realnie 10 mm.
Tarcza na 50 metrów na formacie A3, tak że wszystkie tarcze od 1 do 10 mamy na jednym arkuszu. Ale do druku na trening można brać kartki A4, tak jak widać podział na podglądzie wydruku, rozmiar tarczy wychodzi wtedy realnie taki sam jak na arkuszu A3 używanym na zawodach.